Voiko kuumalla vedellä kitkeä rikkaruohoja, mitä hyötyä robottileikkurista on? Nappaa talteen 10 vinkkiä, joilla helpotat pihatöitä
Piha ja puutarha
Voiko kuumalla vedellä kitkeä rikkaruohoja, mitä hyötyä robottileikkurista on? Nappaa talteen 10 vinkkiä, joilla helpotat pihatöitä
Mistään pihasta ei saa naapuruston nähtävyyttä ihan pienellä vaivalla, mutta suunnittelusta ja kunnon työkaluista on iso apu. Nappaa vinkit talteen!
Julkaistu 3.5.2023
Meidän Talo

1. Auttaisiko kunnon suunnitelma?

Jos rakennat omakotitaloa tai mietit piharemontin tekemistä, huolellisella suunnittelulla voit vaikuttaa merkittävästi tulevien pihatöiden määrään. Kun mietitään etukäteen pihan kulkuväylät, aktiviteettialueet ja lumien kasaus, paikat on helpompi pitää kunnossa. Yksi hoitoa helpottava konsti on asentaa rajaukset istutusalueille ja kulkuväylille, jolloin eri materiaalit eivät pääse sekoittumaan keskenään. Näin nurmikko ei kasva kulkukäytävälle eikä kuorikate leviä nurmikolle. Katetut pinnat ovat helppohoitoisempia kuin kattamattomat. Esimerkiksi kiveysalueet on helpompi pitää kunnossa kuin kivituhkapinta.

2. Miten pihakiveys pidetään puhtaana?

Tärkeintä on poistaa irtonainen eloperäinen aines kiveykseltä säännöllisesti. Lehtipuhaltimella puhdistus käy vikkelästi, mutta harjaamallakin onnistuu. Pinttynyt lika lähtee pois painepesurilla. Jos pihakiveys on mennyt huonoon kuntoon, raivaussahaan asennettavalla kiveyksen puhdistusterällä saa ne jälleen siisteiksi. Puhdistuksen jälkeen levitetään uusi saumahiekka, jolloin koko kiveyksen yleisilme siistiytyy.

Painepesuri poistaa pihalaatoilta myös osan saumaushiekasta. Harjaa lisähiekka saumoihin pesun jälkeen.

3. Nurmikko tunkee kiveykselle

Kun nurmikko kasvaa vahvasti, se tunkeutuu kiveyksen päälle jo muutaman kuukauden aikana. Jos nurmikon reunojen siistiminen kanttausraudalla tuntuu työläältä, voi työkaluksi valita nurmikon reunaleikkurin, jolla homma sujuu nopeasti. Tämä työ kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa. Myös siimaleikkurilla voi pitää reunat siisteinä, jos sitä käytetään jokaisen ruohonleikkuun jälkeen.

4. Hävitä rikkakasvit ekologisesti

Nykyään ajatus rikkakasveista on muuttumassa, ja etenkin suurempiin pihoihin kannustetaan jättämään myös luonnontilaisia alueita puutarhan biodiversiteettiä vahvistamaan. Sieltä mistä rikkakasveja poistetaan, mekaaninen poisto on ekologisesti kestävin konsti. Kitkennässä on tärkeintä olla nopea. Kun rikkakasvit eivät ole päässeet vielä juurtumaan kunnolla tai levittämään siemeniä istutusalueelle, on työ helpompaa. Kaikkein helpointa on torjua kutsumattomat kasvit ennalta. Kun istutusalueet katetaan kuorikatteella tai lehtipuuhakkeella, rikkakasvien siemenet eivät pääse itämään multapinnalle.

Fiskarsin Weed Pullerilla rikkakasvit voi poistaa nopeasti, ekologisesti ja kyykkimättä.

5. Jos kitkeminen ei kiinnosta

Isommilta kiveyksiltä ja kivituhkakäytäviltä rikkakasvit on helppo poistaa kuumalla vedellä, esimerkiksi kuumavesipainepesurilla tai erityisellä rikkakasvien tuhoamiseen tarkoitetulla kuumavesilaitteella. Se on ympäristöystävällisempi konsti kuin kemikaalien käyttäminen ja tehokkaampi kuin pelkän pintakerroksen tuhoava polttaminen. Laitteet ovat melko kalliita, esimerkiksi Eco Weedkiller -kuumavesilaite maksaa noin 1 300 euroa, ja kuumavesipainepesurit ovat sitäkin hintavampia. Vuokraaminen on hyvä vaihtoehto. Muista, että kuuma vesi tappaa kaikki kasvit, joten täsmätorjuntaan nurmikon keskellä sitä ei voi käyttää.

6. Valitse heinäsi huolellisesti

Kaupalliset nurmiheinäseokset koostuvat yleensä muutamasta eri lajista. Yksi laji kestää hyvin pakkasia, toinen tarjoaa pehmoista vehreyttä ja kolmas kestää kulutusta. Jos pihalla on pimeämpiä alueita, niille kannattaa valita erityinen varjossa viihtyvä seos. Jos ruohonleikkuu ei ole mielipuuhaa, voi valita nurmiheinäsekoituksen, joka pysyy matalakasvuisena. Joillekin pihan alueille voi valita kukkaniittyseoksen, joka kauniin kukinnan lisäksi helpottaa pihan pörriäisten ruokapulaa. Tuollainen niittyseos niitetään vain kerran kesässä.

7. Pidä leikkuri terävänä

Kesällä nurmikko leikataan noin kerran viikossa. Säätila ja nurmiheinäseos vaikuttavat tietysti leikkuutarpeeseen. Sopiva leikkuukorkeus on 3–5 senttimetriä. Pidempi nurmikko kestää hellettä paremmin. Kerralla nurmikon pituudesta voi leikata noin kolmanneksen. Pitkäksi hurahtanutta nurmikkoa pitää lyhentää vähän kerrallaan, ettei vahingossa vaurioita heinän puolivälin tuntumassa sijaitsevaa kasvupistettä. Jos ruohonleikkurin terä on tylsä, ei leikkuupinnasta tule siistiä, mikä lisää kuivumisen riskiä.

Haluatko huolitellun ja hyvinvoivan vai helppohoitoisen pihan?

8. Robotti hoitaa nurmikkoa

Robottileikkurin tärkein tehtävä ei ole pihanhoidon helpottaminen vaan nurmikon pitäminen terveenä ja elinvoimaisena. Robotti leikkaa usein ja vähän kerrallaan. Näin heinän kasvupiste ei vaarannu. Lisäksi leikkurin pienet ja kevyet terät pysyvät hyvin terävinä ja viiltävät nurmiheinää siististi.

9. Sammalentorjuntaa

Sammalen voi poistaa esimerkiksi nurmikkosulfaatilla. Se tuhoaa parin viikon aikana sammalen maanpäälliset osat. Sammal palaa kuitenkin takaisin, mikäli sen tulon syytä ei ole poistettu. Sammal viihtyy kosteassa ja tiivistyneessä maassa ja varjoisassa kasvupaikassa. Nurmikolle kasvualusta on usein liian hapan ja ravinneköyhä. Sammalen pysyvän poiston avain on siis nurmikon kasvuolojen parantaminen. Lyhyesti: ilmaus, sammalen poisto haravoimalla, hiekan levittäminen, kalkin levittäminen, lannoitus, nurmikon kylväminen. Oleellista on myös huolehtia, että pihan hulevesillä on paikka, jonne ohjautua. Jos vesi jää sateen jälkeen lillumaan, nurmikko sammaloituu helpommin.

10. Auttaisiko ammattilainen?

Suunnittelu on vaihe, jolloin ammattilainen hahmottaa pihan toiminnot kokonaisvaltaisesti. Pihasuunnittelija tuntee materiaalit, toimintoihin kuluvan tilan ja piha-alueen realiteetit. Rakennusvaiheessa perustaminen on tärkeintä. Oikeat rakennekerrokset saavat pihan kasvamaan, helpottavat hoitoa sekä pitävät muurit ja kiveykset suorina. Kotipihan hoitotyöt eivät vaadi paljon, kun käytettävissä on oikeanlaiset ja laadukkaat välineet. Mutta turhaa irvistelemistä on hyvä välttää. Jos pihalla on jokin työ, josta ei nauti, siihen kannattaa palkata ammattilainen.

Kommentoi »