Meidän Talo

Mikä on ekologisin maali ja miten tunnistan vanhan maalityypin? Lue nämä + 8 muuta vinkkiä kotimaalarille

Mikä on ekologisin maali ja miten tunnistan vanhan maalityypin? Lue nämä + 8 muuta vinkkiä kotimaalarille
Seiniin, kattoihin tai kalusteisiin siveltävät maalit ovat ihan eri tuotteita kuin viime vuosituhannella käytetyt kaimansa. Asiantuntija antaa vinkkinsä maalien ominaisuuksiin, välineisiin ja tekniikoihin.
Julkaistu: 10.9.2021

1. Tärkeintä on sideaine

Viime vuosituhannella pintaremontin tehnyt omakotiasuja sai yleensä kuulla kysymyksen: ”Veditkö lateksilla vai öljymaalilla?” Käytännössä kysyjä halusi tietää, ohensiko maalari maalin vedellä vai tärpätillä. Ohenne ei kuitenkaan ole kovin tärkeä asia maaliteknologiassa. Lähes kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut maalit ohennetaan nykyään vedellä. Sideaineet ovat maalin ominaisuuksien kannalta paljon tärkeämpiä. Maalin kuivuminen, tartunta, mekaaniset ominaisuudet ja kestävyys määräytyvät lähinnä sideaineen mukaan. Yleisimmät sideainetyypit ovat synteettinen akrylaatti ja luonnonöljyperustainen alkydi.

2. Loputon kiistely lateksista

Lateksi on kumipuun maitiaisnestettä, josta valmistetaan raakakumia. Toisen maailmansodan aikaan raakakumin saanti vaikeutui samalla, kun kumia tarvittiin yhä enemmän muun muassa sotilasajoneuvojen renkaisiin. Kehitettiin öljypohjainen synteettinen kumi, styreenibutadieeni. Siitä maaliteollisuus kehitti sideaineeksi styreenibutadieenilateksin. Näitä uudentyyppisiä maaleja voitiin ohentaa vedellä, ja vesiohenteisia maaleja ruvettiinkin yleisesti kutsumaan latekseiksi. Ensimmäiset lateksimaalit tekivät maalattavaan pintaan tiiviin kalvon, ja tämä aiheutti kosteusongelmia maalattaessa esimerkiksi rintamamiestalojen tuuletusraottomia ulkoseiniä. Nykyiset vesiohenteiset maalit ovat kosteudenhallinnan kannalta erittäin hengittäviä.

3. Mitä maalia mihinkin?

Laadukkaalla ja oikein valitulla maalilla voidaan ratkaisevasti vähentää maalatun pinnan huoltotarvetta ja pidentää kohteen, rakenteen tai rakennuksen käyttöikää. Eri alustat, kuten puu, betoni tai metalli, edellyttävät maalilta erilaisia ominaisuuksia. Ulkokäytössä maalia rasittavat auringonvalo, kosteuden vaihtelut sekä home- ja sinistäjäsienet. Sisäpintoja rasittavat ensi sijassa mekaaninen kulutus ja puhdistusaineet sekä esimerkiksi rasva. Sisäseinämaalit ovat hengittäviä eli niiden vesihöyrynläpäisevyys on hyvä. Ulkomaalit on optimoitu toimimaan niin, että ne toisaalta suojaavat pintaa säärasitukselta ja suoralta vesisateelta, mutta myös päästävät vesihöyryn lävitseen.

4. Miksi punainen maali haalistuu?

Erityisesti autoilijat tietävät, että punainen maali haalistuu auringonpaisteessa. Auringon valo sisältää säteilyenergiaa, joka pystyy rikkomaan pigmenttimolekyylien kemiallisia sidoksia ja sitä kautta värikin katoaa hiljalleen. Yleisesti ottaen orgaaniset kirkkaat ja puhtaat värit – myös muut kuin punainen – haalistuvat auringonvalossa. Epäorgaaniset pigmentit, kuten rautaoksidit ovat kestäviä. Ja jos alkuperäinen sävy sisältää punaisen pigmentin lisäksi valkoista pigmenttiä, se haalistuu nopeammin kuin punainen sävy, jossa valkoista pigmenttiä ei ole.

5. Maalia maalin päälle

Yleensä vanhan maalin päälle laitetaan samaa maalia kuin aikaisemminkin – jos se alun perin on ollut oikea maali kohteeseen. Jos vanha maali halkeilee tai hilseilee, se poistetaan ennen uudelleenmaalausta. Vanhan maalin tunnistamiseen löytyy erilaisia menetelmiä myös kotikonstein. Jos maalipinta on kova ja pehmenee kosketuksessa vahvaan emäkseen kuten viemärinavausaineeseen, se on öljymaalia. Jos maalipinta on joustava ja liukenee spriihin, kyseessä on vesiohenteinen maali. Punamultamaalista irtoaa punaista pigmenttiä siihen koskettaessa eikä siitä saa irti selvää kalvoa. Punamultamaalin päälle maalataan vain punamultamaalilla.

6. Ekologisin maalityyppi?

Pellavaöljymaali on melko ekologista, koska se perustuu uusiutuvaan materiaaliin. Tosin maalin muut komponentit ovat enimmäkseen samoja kuin muissakin maaleissa. Pellavaöljymaalin kuiva-ainepitoisuus on hyvin korkea, siksi se on hyvin riittoisa. Sen peittokyky on erinomainen, ja liuottimia on erittäin vähän. Pellavaöljymaali kuivuu hitaammin kuin monet muut maalituotteet. Tämä ei ole varsinainen haittatekijä, se kuuluu ekologisen perinnemaalin ominaisuuksiin. Pellavaöljymaalilla pitää osata maalata – yhdestä kolmeen ohutta kerrosta alustasta ja halutusta peittävyydestä riippuen.

7. Ruisku, tela vai pensseli?

Maaliruiskulla saadaan sileintä mahdollista pintaa, ja siksi sitä käytetään usein kohteissa, joiden pinnan ulkonäkövaatimukset ovat suuret. Paineilmalla toimivalla hajotusilmaruiskulla saa yleensä kaikkein tasaisimman jäljen, kun taas esimerkiksi puupintojen ulkomaalauksessa käytetään korkeapaineruiskua ja maali viimeistellään siveltimellä puun pintaan. Ruiskua käytettäessä on hyvä huomioida maalatessa muodostuva maalisumu, joka sotkee paikkoja, jos työskentely-ympäristöä ei ole hyvin suojattu.

Suojausvaatimuksien takia maalin levittäminen telalla tai siveltimellä on usein helpompaa, mutta telasta jää aina hieman appelsiinimaista kuviota ja siveltimestä raitoja. Maalin ja kohteen mukaan valittu oikea sivellin tai tela helpottaa huomattavasti siistin lopputuloksen saavuttamista.

8. Miten pohjamaali eroaa pintamaalista?

Pohjamaalit ovat täyttävämpiä, tasaavampia, sitovampia ja eristävämpiä. Pohjamaalin pinta on kevyempi hioa kuin pintamaalin. Pohjamaalin ensisijainen tehtävä on kiinnittyä hyvin erilaisille alustoille ja antaa hyvä tartunta-alusta pintamaalille. Pohjamaali myös hidastaa veden imeytymistä alustaan, jolloin pintamaalauksen työstöaika on pidempi. Sitovaa, liuotinohenteista pohjamaalia käytetään silloin, kun maalattava alusta on huokoinen, imevä, hauras tai jauhomainen, esimerkiksi kipsi-, kalkki- tai hiekkapitoiset tasoitteet. Liuotinohenteista pohjamaalia ohennetaan, jotta se imeytyy hyvin alustaan.

9. Maalin päälle lakkaa?

Nykyaikaiset seinä- ja kalustemaalit eivät tarvitse lisäsuojaa lakkakerroksesta. Mutta jos on esimerkiksi asennettu huokoinen tuote paikkaan, jossa on vesiroiskevaara tai paljon kävelyliikennettä, suojaavasta lakkakerroksesta voi olla apua. On kuitenkin hyvä muistaa, että lakkaus muuttaa huokoisen tuotteen ulkonäköä. Liuotinohenteinen lakka saattaa muuttaa myös alkuperäistä väriä, siksi kannattaa suosia vesiohenteista.

10. Milloin tarvitaan ammattilaista?

Ammattilaisilla kannattaa teettää kaikki sellaiset työt, joiden tekemiseen itsellä ei löydy taitoa. Lauta- ja parkettilattioiden kuultavat käsittelyt kannattaa suosiolla jättää ammattilaiselle. Heiltä löytyvät välineet ja tietotaito kuultavan pinnan tasaiseksi saamiseksi. Katon maalaus on myös melko haastava sellaiselle, joka ei paljon maalaa. Lopputulos on helposti kirjava, jos maalaustekniikka ei ole hallussa.

Asiantuntija: tekninen neuvoja Marianne Anttila, Tikkurila

Kommentoi »