Mainos

Hortensian hoito: näin se kukkii koko kesän

Mainos
Huolella hoidettu ja­lo­hor­ten­sia kukkii upeasti koko kesän. Säännöllinen kastelu on ja­lo­hor­ten­sian hoidossa tärkeintä.

Näin onnistut jalohortensian hoidossa

Paras kasvupaikka hortensialle

Sisällä viileä ja valoisa, ulkona puolivarjo. Valkoiset hortensialajikkeet ruskettuvat aurinkoisella paikalla, mutta muut pärjäävät, joskin vaativat paljon kastelua. Pitkään kukkivat ’Endless Summer’- ja uudet ’Forever & Ever’ -lajikkeet ovat arkoja paahteelle.

Sinisiä vai pinkkejä kukkia?

Jos haluat sinisen sävyisiä hortensiankukkia, istuta se havurodomultaan. Pinkkejä kukkia saat runsaasti kalkitussa mullassa. Lisää joukkoon kastelukiteitä.

Hortensian hoito

Jalohortensia viihtyy tuulensuojaisessa ja lämpimässä, mutta suoralta auringonpaisteelta suojatussa paikassa. Kastele hortensiaa runsaasti kasvukauden aikana ja lannoita säännöllisesti. Älä päästä sitä kuivahtamaan, sillä lakastunutta kasvia on vaikea saada toipumaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jalohortensian hoito ja talvetus

  • Älä anna kuivahtaa, vaan kastele hortensiaa säännöllisesti.
  • Lannoita hortensiaa halutun kukkavärin mukaan (katso ohjeet yllä) joko happaman maan kasveille tarkoitetuilla tai kalkkipitoisilla ravinteilla.
  • Leikkaa vanhoilla versoilla kukkivat lajikkeet kukinnan jälkeen tai varhain keväällä, jos aiot talvettaa hortensian.
  • Ulkona hortensia eivät selviä talven yli. Vie hortensiat talveksi valoisaan, 2–5-asteiseen paikkaan.
  • Vanhoilla ja uusilla versoilla kukkivat Endless Summer- ja ’Forever & Ever’ -hortensialajikkeet eivät tarvitse leikkausta. Ne selviävät talven ulkona, jos suojaat ne talvensuojaturpeella ja peittelet havuilla.

 

Hortensian kukkimisen varmistaminen talven jälkeen

  • Kukkapenkissä lumipeitteen alla talvetettu jalohortensia vihertyy hitaammin kuin viileässä huoneessa talvehtinut lajitoverinsa.
  • Paksun lumipeitteen alla hortensian versot saattavat paleltua, mutta sään lämmetessä kasvin tyveltä nousevat vihreät lehdet kertovat juuriston selvinneen talvesta.
  • Ruukuta jalohortensia uudelleen reilunkokoiseen ruukkuun ja nosta lämpimälle verannalle. Kastele multa läpikotaisin.
  • Älä leikkaa viimevuotisia, kuivalta näyttäviä versoja, vaan jätä ne uusien versojen tueksi. Typistele kuivia versoja vasta, kun olet varma, että ne eivät enää viherry.

 

Lue lisää:

8 ideaa kukkiviin pensaisiin

Mitä tehdä hortensian kirvoille?

Näin saat talvetetun hortensian kukkimaan

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (6)
Viherpiha
18.10.2016

Vaikea tietää, miksi kukintaa ei kuulu, etenkin jos kasvuolot pysyneet jotakuinkin samoina nämä vuodet. Ovatko jalohortensiat kukkineet aiempina vuosina ja vasta nyt pari viimeistä vuotta olleet kukkimatta? Kukkasilmut ovat ehkä jotenkin tuhoutuneet? Osa jalohortensioista tekee kukkanuput niin sanotusti vanhoihin versoihin eli jos ne esimerkiksi paleltuvat talven aikana, kukkia ei tule. Joidenkin kokemusten mukaan pihalla kasvanut kukkimaton jalohortensia on alkanut kukkia uudelleen, kun se on siirretty talvehtimaan viileään kellariin ja keväällä nostettu valoon ja lämpimään. Kannattaa kokeilla tätä konstia.

Annu
10.10.2016

Minulla on 4 jalohortensiaa nyt 7v.
Viimrkesänä ja edellisenä ei yhtä ainutta kukkaa,muuten hyvässä kunnossa. Kastelu ja lannoitus hoidettu.
Mikä neuvoksi ????

Meilläkotona.fi:n toimitus
13.06.2016

Hei Minttu,

jalohortensian kukat muuttuvat vanhetessaan ensin vihertäviksi ja lopulta ne ruskettuvat. Kyse on siis normaalista kukkien vanhenemisesta.
Lämpötila vaikuttaa suuresti kukinnan kestoon. Normaalissa huoneenlämmössä kukat kestävät vain kolmesta neljään viikkoon, viileässä pidempään. Alle 16 asteessa ne voivat kestää parikin kuukautta.
Pisimpään jalohortensiasta on sinulle iloa, kun ostat sellaisen kasvin, jossa kukinnon keskellä on vielä paljon nuppuja jäljellä. Muista myös pitää kasvi viileässä.

Näytä lisää kommentteja