
”Asun Porissa, jossa mokkapalan nimi on masaliisa, mutta minulle se on kyllä mokkapala” – 8 muistoa mokkapaloista
Koristeletko mokkapalat nonparelleilla vai perinteisesti kookoshiutaleilla? ”Ekalla kerralla laitoin kahvinporoja kuorrutteeseen”, kertoo Hanna.
Tulee nuoruus mieleen
”Aina kun teen mokkapaloja, tulee mieleen köksän tunnit ja nuoruus 80-luvulla! Kun leivon kotona, murskaan Daim-suklaata ihan pieniksi siruiksi ja ripottelen mokkapalojen päälle.” Päivi
”Tein mokkapaloja ensi kertaa 1970-luvulla kotitaloustunnilla, kun ne alkoivat yleistyä. Tuolloin päälle laitettiin ainoastaan kookoshiutaleita. Edelleen nonparellit maistuvat liian makeilta makean kuorrutteen päällä. Jouluna tein jotain piparkakkumokkapaloja ja kaduin katkerasti. Pyhäinhäväistys! En tykkää tuunauksista, joulutorttuun kuuluu luumusose ja mokkapaloihin kaakao.” Kirsti
Ei mennyt ihan putkeen
”Ensimmäisen kerran vein piirakan eteiseen kylmettymään. Samana päivänä mieheni oli luistelemassa ja laski tullessaan luistimet pimeässä eteisessä penkille – mokkapalojen päälle. Että se siitä yrityksestä! Myöhemmin on tullut tehtyä useita.” Tarja
”Ekalla kerralla laitoin kuorrutteeseen kahvinporoja. Nykyään käytän keitettyä kahvia ja pinnalle pitää laittaa kookoshiutaleita – muuten ei ole oikein.” Hanna
Rakkaalla lapsella on monta nimeä
”Mokkapala oli helppo ja nopea vakkarileivonnainen, jota äiti leipoi. Ja nonparelleja päälle. Nyt aikuisena olen huomannut, että äitini ja mummoni taitavat olla ainoita, jotka tekevät mokkapalaan vaalean pohjan. Asun Porissa, jossa mokkapalan nimi on masaliisa, mutta minulle se on kyllä mokkapala.” Eeva-Maria
”1970–80 luvulla alettiin tehdä mokkapaloja. Emäntäkoulussa leivottiin paksulla pohjalla ja kutsuttiin sitä pimmeeksi pullaksi.” Marja-Liisa
”Vanhassa ohjeessa 1970-luvulla mokkapalojen nimi oli ohjeessa tuulemantorttu, ja päälle tuli kookoshiutaleita. Silloin en oikein tykästynyt, mutta mokkapalaohjeella menee parempiin suihin.” Eila
”Leivon aina ‘mustaa mörköä’ tai kuten tytär sanoi pienenä ‘kummituspullaa’ siskon ohjeella ja laitan päälle nonparelleja.” Päivi
Tarinat on kerätty Kotivinkin Facebookissa.