Mainos
Mainos
Purista ap­pel­sii­neis­ta kannullinen tuoremehua ja tee tyhjistä hedelmän puolikkaista ko­ris­teel­li­nen ruo­kin­ta­lau­ta pihapiirin linnuille.

Kun maa jäätyy ja peittyy lumeen, on aika aloittaa lintujen talviruokinta. Hauskan näköisen ja toimivan lintujen ruokintalaudan saat tyhjäksi puristetuista appelsiineista ja pajukepeistä. Pihapuihin kannattaa virittää useita ruokakuppeja, jotta linnut välttyvät keskinäiseltä kilpailulta ja mahdollisimman moni nälkäinen pääsee aterioimaan yhtä aikaa.

Oivaa talviravintoa linnuille ovat pähkinät, siemenet, viljat ja suolaton rasva, sillä ne sisältävät paljon energiaa. Kupukatto suojaa ruokaa kastumiselta ja pilaantumiselta. Orsien ansiosta siivekkäät istuvat kipon ulkopuolella eivätkä pääse ulostamaan siementen sekaan ja levittämään tauteja.

Ruokaa on helppo lisätä kuppeihin, kun niiden pohja alkaa pilkottaa. Kylmällä säällä ruokakupit pysyvät pitkään kuosissaan. Jos niiden ulkonäkö jossain vaiheessa kärsii, vuole uudet kepit ja pujota niihin uudet appelsiinin puolikkaat.

Tarvikkeet:

  • appelsiineja
  • pajukeppejä
  • puukko
  • narua
  • siemeniä ja pähkinöitä
  • suolatonta rasvaa, esimerkiksi munkinpaistorasvaa.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Näin teet lintujen ruokintalaudan appelsiineista

1. Kerää tiskipöydälle appelsiinin puolikkaat, siemenet, pähkinät ja rasva.

2. Sulata rasvaa kattilassa ja lisää joukkoon siemeniä ja pähkinöitä. Tiaiset ja varpuset ilahtuvat, jos silppuat pähkinät tehosekoittimella helposti nokittavaksi murskeeksi.

3. Katko puolen metrin pituisia, tukevia pajukeppejä ja vuole ­niiden ohuemmat päät teräviksi. Vuole myös pikkutikkujen ohuet päät. Pujota appelsiinin puolikkaita keppiin vuorotellen kupiksi ja kupoliksi. Solmi kupin ja kuvun alle rusetit karhealla narulla, jotta kuvut eivät valu kepissä. Lävistä ohuilla tikuilla kuppiosa.

5. Kun rasva jäätyy, seos jämähtää kokkareeksi. Ripusta ruokintalaudat pihapuihin.

4. Tikut jämäköittävät rakenteen ja toimivat orsina ruokaileville linnuille. Katko lopuksi orret sopivan pituisiksi. Lusikoi rasvaista siemen-pähkinäseosta kupin täydeltä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (1)
Elina Timonen
24.02.2016

Kiitän yksinkertaisista ja selkeistä vinkeistä kasvien kasvattamiseen.