Jauhelihan paistaminen oikeaoppisesti – muista nämä kaksi perussääntöä, niin saat aina täydellisen ruskistunutta jauhelihaa!

Jauhelihan paistaminen ja täydellinen ruskistaminen onnistuu jokaiselta kotikokilta kahden perussäännön avulla. Lue millainen jauheliha ruokaan kannattaa valita ja katso videolta helpot ohjeet jauhelihan paistoon.

Jauhelihan paistamisessa on tärkeintä muistaa kaksi perussääntöä: jauheliha ei saa olla paistettaessa kylmää ja paistinpannun täytyy puolestaan olla tarpeeksi kuuma. Ota jauheliha siis jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.

Valitse paistamiseen pinnaltaan ehjä paistinpannu ja apuvälineeksi puuhaarukka. Koska jauhelihassa on jo luonnostaan ainakin hieman rasvaa, paistamiseen ei tarvita ylimääräistä rasvaa. Muista kuumentaa pannu kunnolla.

Kun laitat jauhelihan pannulle, anna sen rauhassa ruskistua toiselta puolelta. Älä vielä murentele jauhelihapalaa, sillä muuten paistinpannu saattaa jäähtyä liikaa ja jauhelihasta irtoaa nestettä. Silloin jauheliha ei ruskistu. Käännä pala, ruskista toiselta puolelta ja murusta jauheliha sitten pienemmäksi. Kun jauheliha on ruskistunut voit maustaa sen haluamallasi tavalla.

Mikä jauheliha kannattaa valita mihinkin ruokaan?

  • Kiinnitä huomiota jauhelihan rasvapitoisuuteen. Rasva tuo jauhelihaan makua ja mehevyyttä.
  • Vähärasvainen naudanjauheliha sopii mainiosti keittoihin ja jauhelihakastikkeeseen.
  • Rasvaisempi naudanjauheliha tai sika-nautajauheliha puolestaan perinteisiin lihapulliin, jauhelihapihveihin ja murekkeisiin.
  • Lue tarkemmat ohjeet täältä: Näin valitset oikean jauhelihan oikeaan ruokaan

Toimittaja Petra Tuominen, kuvaus ja leikkaus Antti Vettenranta

Julkaistu: 1.4.2019