Viherpiha

Freakebana! Uusin kukkavillitys maailmalla kohahduttaa ja rikkoo sääntöjä

Freakebana on rumankauniita asetelmia, joissa yhdistellään ennakkoluulottomasti hedelmiä, vihanneksia, esineitä ja asioita kukkiin.
Julkaistu: 21.2.2018

Uusin kukkavillitys maailmalla rikkoo sääntöjä ja inspiroituu ikebanasta eli japanilaisesta kukkataiteesta.

Ilmiö puhutteli turkulaista floristia Kristiina Suo-Kustaata välittömästi.

– Huumori, leikkisyys, värit ja se, ettei sääntöjä ole, on minun juttuni. Jokainen osaa ja voi tehdä freakebanaa, Kristiina kertoo.

Hän teki joulukuussa ensimmäiset teoksensa, ja nyt töitä syntyy vähintään yksi päivässä, sillä Kristiinalla on Instagramissa menossa vuoden kestävä freakebana-maraton.

Työt olivat ensin veistosmaisia, mutta tämän hetken freakebanoissa vilisevät oliot ja hahmot.

– Freakebanaan voi laittaa oman itsensä, kuvata ystävyyttä, tehdä muotokuvan, mitä vain. Usein töissä näkyy oivallus. Tavoitteena on ennemmin överit kuin vajarit.

Hänellä on oma kukkastudio Blomma creatives, jossa hän vetää muiden kukkakurssien ja työpajojen ohella myös freakebana-kursseja.

Instagramin freakebana-maratontyöt Kristiina nimeää, mutta muuten työt ovat teoksia, joita ei tarvitse selittää. Katsojalla on tila ja mahdollisuus kokea, ihmetellä ja tulkita freakebanat juuri niin kuin haluaa.

Kuten ikebanassa, materiaalien käyttö, mittasuhteet ja linjat ovat tärkeitä. Kristiina haastaa itsensä käyttämään materiaaleja uudella tavalla. Freakebanassa on aina mahdollisuus uusille oivalluksille.