Piirakat
Piirakat kruunaavat juhlat ja tekevät arjesta herkullisempaa. Täältä löydät maistuvimmat piirakkareseptit suolaisiin ja makeisiin suosikkeihin.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Piirakkaa parempaa ja monipuolisempaa herkkua on vaikea löytää. Taikinasta muotoiltu pohja voidaan täyttää niin suolaisella kuin makeallakin – tai miksei näiden yhdistelmillä! Tutut klassikkoherkut pitävät pintansa vuodesta toiseen, kun taas uudet, herkulliset reseptit kuljettavat kotikokit unohtumattomien makuelämyksien pariin.

Maistuvat piirakat arkeen ja juhlaan

Kaipaatko vaihtelua tai etsitkö tuttua klassikkoreseptiä? Olet tullut oikeaan paikkaan! Kaikki rakastetuimmat piirakkareseptit löytyvät yhdestä paikasta. Tutustu ohjeisiin alla olevista linkeistä.

Suolaiset piirakat

Makeat piirakat

Pohjassa sen salaisuus

Piirakoiden taika piilee huolella valmistetussa piirakkapohjassa. Makean piirakkapohjan ja suolaisen piirakkapohjan perusohjeilla pääsee jo hyvin liikkeelle, mutta piirakasta riippuen pohja voidaan valmistaa hyvinkin erilaisilla tavoilla. Merkitystä on sillä, sopiiko piirakkaan parhaiten pehmeä vai rapea piirakkapohja.

Piirakkapohjaa voi muunnella lisäämällä taikinaan esimerkiksi erilaisia mausteita tai vaikka juustoraastetta tai perunamuusijauhetta. Suolaisissa piirakoissa helpointa onkin lähteä varioimaan taikinaa juuri juustoraasteen kanssa. Se tuo taikinaan makua mutta vaikuttaa myös pohjan koostumukseen lisäten rapeutta. Marjapiirakat taas saavat ihanan mausteista, hieman pullamaista makua, kun piirakan pohjataikinaan lisää ripauksen kardemummaa. Inkivääristä taas tulee ihana makupari makealle omenapiirakalle.

Piirakat pieneen ja isoon suolaisennälkään

Suolaiset piirakat sopivat niin arkeen kuin juhlaan, ja erilaisten kasvis- ja lihaverisoiden joukosta löytyy herkullisia vaihtoehtoja jokaiseen makuun sekä ruokavalioon.

Helpot ja kevyehköt piirakat ovat hyviä iltapaloja, ja ne sopivat salaatin kanssa myös maistuvaksi lounaaksi. Juhlavammissa tilaisuuksissa kannattaa panostaa erityisesti raaka-aineisiin ja kokeilla hieman villimpiäkin reseptejä. Perinteinenkin piirakkaresepti saa uutta pontta, kun raaka-aineet päivittää tämän päivän ruokatrendeihin sopiviksi.

Nämä piirakat maistuvat aina

Kinkkupiirakka on yksi kaikkien aikojen suosituimmista suolaisista piirakoista. Perinteinen versio valmistuu helposti isolle porukalle pellillä ja maltillisempana annoksena piirakkavuossa. Pohjan voi tehdä myös gluteenittomasti, jolloin kinkkupiirakka sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Juhlavaksi kinkkupiirakka muuttuu cheddartäytteen ja salviakoristeiden myötä.

Kasvispiirakan täytteessä voi hyödyntää monipuolisesti muun muassa hevi-osaston antimia, juustoja sekä erilaisia kasviproteiineja, jotka lisäävät piirakoiden ruokaisuutta. Perinteisen kasvipiirakan lisäksi kannattaa testata kahden juuston fenkolipiirakkaa sekä gluteenitonta tomaatti-halloumipiirakkaa. Myös näyttävän ja värikkään sadonkorjuupiirakan koristeellisen ristikon alle kätkeytyy runsaasti kasviksia.

Piirakoiden joukossa sienipiirakat ovat aivan oma lukunsa. Suosituimpia täytevaihtoehtoja ovat tutut kantarellit ja suppilovahverot, mutta piirakan voi pyöräyttää vaikka tateista tai mustatorvisienistä. Sienipiirakoihin voi tuoda lisää makua ja ruokaisuutta käyttämällä täytteissä myös muita proteiininlähteitä. Esimerkiksi savustettu kala ja pekoni sopivat sienien kanssa mainiosti yhteen.

Taltuta makeanhimo piirakalla

Makeiden piirakoiden sesonki kestää ympäri vuoden. Suosituimmissa piirakkaresepteistä esiin nousevat vahvimmin marjoilla ja hedelmillä täytetyt piirakat. Kesän satokauden aikana herkut valmistuvatkin helposti tuoreista raaka-aineista. Raikkaampien reseptien ohella suurta suosiota nauttivat ihanan makeat överipiirakat.

Tuttuja juttuja ja piirakoiden uusia muotoja

Ensimmäiset maasta nousevat raparperit aloittavat raparperipiirakan sesongin alkukesästä. Perinteinen mehevä raparperipiirakka on klassikko, jota on pakko leipoa ainakin kerran raparperien ollessa parhaimmillaan. Kokeellisempi piirakka syntyy, kun täytteeseen lisää Omar-karkkeja, jotka tuovat leivonnaiseen suloista makeutta ja taittavat piirakan hapokkuutta. Mansikan ja raparperin herkullinen yhdistelmä toimii mainiosti myös kesän suloisimmassa piirakassa.

Omenapiirakoiden ihanuuden salaisuus löytyy herkullisen täytteen ja maukkaan pohjan yhdistelmästä. Perinteinen omenapiirakka ja Maisemakahvilan raparperipiirakan hengessä leivottu omenapiirakka sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen ja maistuvat kaikille. Täysin uudelle tasolle omenapiirakka pääsee, kun se kootaan omenatäytteisistä kanelikierteistä. Toinen huippuherkullinen omenapiirakkaversio yhdistää omenapiirakan ja juustokakun maukkaiksi omena-juustokakkupaloiksi.

Helpon ja herkullisen mustikkapiirakan yksi parhaista puolista on se, että piirakalla voi herkutella ympäri vuoden. Piirakka valmistuu näppärästi sekä tuoreista että pakastetuista mustikoista. Vaikeinta on valita, valmistaako piirakan murotaikina- vai pullapohjalla. Perinteisen mustikkapiirakan lisäksi kokeilunarvoisia herkkuja ovat Italian-mamman mustikkapiiras sekä viettelevä tuplamustikkapiirakka.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.