Laskiainen
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Laskiainen on herkuttelijan parasta aikaa! Laskiaistiistai on aina 46 päivää ennen pääsiäistä, minkä takia sen ajankohta vaihtelee vuosittain. Päivämäärästä riippumatta laskiaiseen kuuluu aina mäenlasku, hernekeitto ja ihanat laskiaispullat. Tästä teemasta löydät ohjeet laskiaisen resepteihin.

Laskiaisen ehdoton herkku: laskiaispullat

Pehmeisiin ja tuoreisiin laskiaispulliin kannattaa tehdä itse pullataikina. Jos tykkäät rusinoista, testaa rusinainen laskiaispullataikina ja mantelifani raastaa taikinaankin mantelimassaa. Leivo puolen litran pullataikinasta joko 10–12 jättipullaa tai 12 pikkupullaa makusi mukaan.

Eikä laskiaispullista voi puhua ilman perustavanlaatuista täytekysymystä: hillolla vai mantelimassalla? Vai kenties molemmilla? Manteliversion rakastajan kannattaa virittää pullakokemus uudelle tasolle ja kokeilla itse tehtyä mantelimassaa. Jos tykkäät perinteistä, herkuttele pulla kulhosta kuuman maidon kera.

Jos haluat yllättää, leivo laskiaispullan uudet, veikeät muodot. Laskiaispulla muuntautuu nimittäin kranssiksi, kakun kokoiseksi jättipullaksi sekä hauskoiksi kupeiksi ja taskuiksi. Puolen litran pullataikinaan voi lisätä pari desiä kaakaojauhetta ja leipoa suloisia suklaapullia.

Laskiaisena pullan sisälle voi sujauttaa myös Nutella-täytettä, vaaleanpunaista vadelmatäytettä tai vaikkapa lakritsikastiketta. Kokeile lisätä täytteeseen kermalikööriä tai tarjoa pullan sijaan samalla makumaailmalla leikitteleviä tötteröitä.

Laskiainen ei ole laskiainen ilman hernekeittoa!

Kuuma kupillinen hernekeittoa maistuu parhaalta laskiaisen mäenlaskun jälkeen. Kattilallinen hernekeittoa valmistuu helposti isommallekin joukolle. Perinteinen hernekeitto saa makunsa savukyljestä tai -potkasta, jonka luu ja savuinen nahka luovuttavat makunsa keittoon. Tuhdimpaa keittoa haluava voi lisätä paistettua jauhelihaa tai paistaa päälle makkarakuutioita.

Hernekeiton vegeversiossa liha jätetään pois ja soppaan pilkotaan porkkanakuutioita väriksi. Kokeilunhaluinen testaa savuista kasvishernekeittoa, joka saa makunsa savupaprikasta ja kylmäsavutofusta. Herkullista laskiaisruokaa sekin!

Jos hernekeitto ei sytytä, laskiaisena maistuvat myös muut pitkään uunissa tai liedellä hautuvat herkut. Kokeile vaikkapa texmex-kanapataa, burgundinpataa, kotoisaa kasvislasagnea tai makkara-lihaseljankaa.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.