Joululaatikot
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Joululaatikot ovat kinkun ohella olennainen osa perinteistä jouluateriaa. Lanttulaatikko, porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ovat saaneet viime vuosina rinnalleen myös bataattilaatikon. Lue parhaat vinkit joululaatikoiden valmistukseen ja löydä oma lempireseptisi!

Joulupöydän suosituimmat joululaatikot

Lanttulaatikko

Lanttulaatikko on kenties joululaatikoista perinteisin: pehmeä, maukas ja aavistuksen makea. Helppo lanttulaatikko syntyy valmiista lanttusurvoksesta ilman korppujauholisäystä, joten tämä lanttulaatikko on myös gluteeniton. Maidotonta lanttulaatikkoa kaipaava tarttuu tähän reseptiin. Kartanon mausteinen lanttulaatikko on taas oikea valinta, jos kaipaat lanttulaatikkoon lisää makua ja ryyditystä.

Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko on joululaatikoista useimpien mieleen. Perinteinen porkkanalaatikko valmistetaan riisipuuroon, mutta hieman eri tavoin: on yllättävän helppoa tehdä porkkanalaatikko raasteesta! Jos kaipaat vaihtelua porkkanalaatikkoon, tee porkkanalaatikko vaihteeksi ohrasuurimoista tai mannasuurimoista. Manteliseen porkkanavuokaan käytetään myös mannasuurimoita, mutta täyteläisen maun salaisuutena on mantelijauhe.

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko valmistetaan kuorineen keitetyistä perunoista, jotka survotaan ja jätetään lieden kulmalle lämpimään paikkaan imeltymään. Imellyttämisessä perunan sisältämä tärkkelys hajoaa sokereiksi. Usein imeltymisen tehostamiseksi lisätään vehnäjauhoja. Imeltymistä helpottaa, jos jauhot lisätään perunasurvokseen parissa erässä. Perunoiden keitinveteen ei saa lisätä suolaa, ja perunoiden tulee olla jauhoista lajiketta. Jos pidät makeasta laatikosta ja haluat varmistaa nautinnon, tilkka siirappia tekee perunalaatikolle terää.

Bataattilaatikko

Bataattilaatikko on uusi tulokas joulupöydässä. Bataattilaatikko ja ihanan kardemummainen mausteinen bataattilaatikko sopivat molemmat joululaatikoiden kaartiin.

Kurpitsalaatikko

Bataattilaatikko on saanut rinnalleen myös uuden haastajan: kurpitsalaatikon! Tämä herkullisen mehevä joululaatikko maustetaan jouluisilla mausteilla ja viimeistellään rapealla, vaahterasiirappisella mysli-pähkinämurulla.

Punajuurilaatikko

Kaipaatko joulupöytääsi väriä? Heleä punajuurilaatikko tuo iloisen pilkahduksen perinteisten joululaatikoiden joukkoon. Vuohenjuuston kera tämä herkullinen joululaatikko on yksinkertaisesti vastustamaton!

Maksalaatikko

Kuuluuko joulupöytääsi maksalaatikko? Valitse kahdesta hyvästä: Perinteinen maksalaatikko valmistuu ohrasta, herkullinen vaihtoehto on myös tehdä maksalaatikko riisistä.

Joululaatikko sille, jonka mielestä yksi laatikkoruoka riittää

Etkö osaa päättää, minkä joululaatikon tekisit? Jos haluat tehdä vain yhden lisäkkeen, suosittelemme pehmeää juuresvuokaa tai palsternakka-porkkanalaatikkoa!

Joululaatikot erityisruokavalioon

Monet joululaatikot sopivat erityisruokavalioon. Gluteeniton lanttulaatikko syntyy jättämällä korppujauhot pois tai vaihtamalla ohjeen korppujauhot gluteenittomiin. Gluteeniton imelletty perunalaatikko valmistuu jättämällä vehnäjauhot imellyttämisestä pois: imellyttäminen vie tällöin pidemmän aikaa, eikä lopputulos ole aivan yhtä makea. Voit kuitenkin lisätä siirapin määrää, jotta gluteeniton imelletty perunalaatikko saa riittävän makeuden. Perinteinen porkkanalaatikko riisipuurosta on gluteeniton, jos vaihdat korppujauhot gluteenittomiin.

Maidoton porkkanalaatikko, maidoton perunalaatikko ja maidoton lanttulaatikko syntyvät vaihtamalla voi maidottomaan margariiniin ja mahdollisesti ohjeessa tarvittava kerma tai maito kaura-, soija- tai kookoskermaan.

Useimpiin joululaatikoihin tarvitaan munaa. Perinteinen imelletty perunalaatikko ei kaipaa kananmunaa, paitsi joskus munaa lisätään kuohumisen estämiseksi. Munaton lanttulaatikko ja munaton porkkanalaatikko onnistuvat, kun käytät munan sijaan kananmunankorvikejauhetta (No Egg) pakkauksen ohjeen mukaan.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo