Halloween

Halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä. Kurpitsalyhdyt hohtavat ja luurangot kolisevat! Täältä löydät reseptit esimerkiksi kurpitsapiirakkaan ja juhlien pikkupurtaviin sekä ohjeet toinen toistaan hurjempiin halloween-koristeisiin!
Mainos

Halloween on englanninkielisten maiden juhlapäivä, jonka vietto on yleistynyt myös muualla maailmassa. Halloween-nimitys on lyhenne englannin kielen sanoista ”All Hallow’s Eve”, joka tarkoittaa pyhäinpäivän aattoa.

Halloween pohjautuu vanhaan kelttiläiseen sadonkorjuun juhlaan. Suomessa vastaava juhla tunnettiin nimellä kekri. Halloweeniin liitetään luurangot, kummitukset ja muut pelottavat asiat, koska syksyllä luonnon kuihtuessa ihmiset uskoivat ihmisten maailman ja yliluonnollisen maailman rajojen hälvenevän. Tällöin ajateltiin, että henget saattavat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Henkiä karkottamaan sytytettiin kokkotulia, joiden uskottiin suojaavan hengiltä.

Tuli on edelleen merkittävä osa halloweenin viettoa, onhan halloweenin tärkein tunnus koverrettu kurpitsalyhty, jonka sisällä lepattaa kynttilä. Kurpitsalyhty eli Jack O’Lantern sai nimensä tarinasta, jossa Jack-niminen juoppo kiristi pirua lupaamaan, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Piru heitti Jackille palavan hiilen, jonka tämä säilöi nauriin sisään. Tarinan mukaan Jackin sielu etsii yhä itselleen lepopaikkaa lyhdyn valossa. Halloweenin rantautuessa Yhdysvaltoihin tarinan nauris tosin vaihtui kurpitsaan.

Halloweenia on alun perin vietetty Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa, ja se on kulkeutunut Yhdysvaltoihin skotlantilaisten ja irlantilaisten siirtolaisten mukana. Suomessa tunnettu halloween on nimenomaan juhlan amerikkalainen versio.

Halloweeniin kuuluvat esimerkiksi naamiaiset, kummitustalot sekä ”trick or treat” eli ”karkki vai kepponen” -kierros, jolloin lapset kiertävät naapurustossa keräämässä karkkia sitä vastaan, että karkin antaja ei joudu kepposen kohteeksi.

Halloweenina herkutellaan tietysti kurpitsalla sekä erilaisilla teemaan sopivilla leivonnaisilla ja pikkupurtavilla. Katso tästä teemasta ohjeet hauskoihin – mutta sopivan karmiviin – halloween-herkkuihin, kurpitsaruokiin sekä kurpitsalyhdyn ja muiden koristeiden tekoon!