Grillaus on monelle kesän ykkösharrastus. Vuodesta toiseen grillikauden suosikkeja ovat vartaat, makkarat ja pihvit. Viime vuosien grillaushittejä ovat olleet
grillattu halloumi ja hedelmät. Tästä teemasta löydät parhaat grilliherkut niin lihansyöjän kuin kasvissyöjänkin lautaselle, merenherkkuja unohtamatta. Lue myös vinkit
grillin valintaan ja onnistuneeseen grillaamiseen!
Grillaus siirtää keittiön ulos kesän ajaksi, tuoksuineen ja käryineen. Parasta grillauksessa on monipuolisuus. Voit valmistaa grillissä melkein mitä tahansa seurueesta, mieliteoista ja tilanteesta riippuen. Grillissä valmistuvat niin
vartaat,
hampurilaiset,
pihvit ja
kyljykset,
ribsit ja
kareet kuin maukkaat
grillikasviksetkin. Viimeistele grilliherkut
kastikkeilla ja täydennä ateria grillatuilla hedelmillä, kuten
ananaksella tai
banaaneilla.
Jos aloittelet grillausharrastusta tai uskot taitojesi talven aikana ruostuneen, lukaise
grillauksen ABC. Jos harkitset grillin hankkimista, mieti alkajaisiksi, kuulutko rentojen
pallogrillaajien joukkoon vai toivotko grilliltäsi
kaasugrillin monipuolisuutta. Lue myös
muistilistamme grillin ostajalle. Kaikkien grilliruokia valmistavien on syytä välillä tarkistaa, onko välineiden ja ritilöiden huolto hyvissä kantimissa. Parhaat grilliherkut syntyvät hyvin
huolletussa grillissä.
Grillivartaat ovat suosittuja grillattavia. Voit kypsentää vartaissa oikeastaan mitä vain:
kasviksia,
lihaa,
broileria,
kalaa,
äyriäisiä ja/tai
hedelmiä. Tärkeintä on koota grillivartaat tasakokoisista paloista, ja aineksista, joiden kypsennys onnistuu samanaikaisesti.
Useimmat grillivartaissa suositut kasvikset kuten paprika, kesäkurpitsa, herkkusienet ja kirsikkatomaatit ovat maukkaita riippumatta siitä, kuinka pitkään vartaita kypsennät. Näin ne toimivat hyvin liha- ja broileripalojen kanssa, jotka määrittävät sen, kuinka kauan grillivartaita kypsennetään.
Näin teet onnistuneet grillivartaat
Hampurilaiset ovat nousseet grillikauden odotetuimpiin herkkuihin. Grillissä
hampurilaispihvit ja kasvislisäkkeet paistuvat samanaikaisesti ja myös sämpylöiden lämmitys hoituu kätevästi. Hampurilainen on kuin tehty ulkona kääreestä haukattavaksi.
Valmista hampurilaisen väliin klassinen jauhelihapihvi
naudanjauhelihasta tai
karitsan jauhelihasta. Yllätä ystävät mehevällä
kasvishampurilaisella. Tai paista hampurilaisen väliin aito kokolihapihvi.
Grilliparila on kesäajan paistinpannu, jolla voi valmistaa mitkä tahansa pihvit samoin kuten kotikeittiössäkin. Grillipihvit valmistuvat niin
ulko- tai
sisäfileepaloista kuin
kassleristakin. Jopa hyvin mureutettu sisäpaisti toimii grillissä ohuiksi viipaleiksi leikattuna ja kevyesti nuijittuna. Voit grillata pihvit ritilällä ja/tai parilalla. Monelle pihville sopiva lopputulos syntyy paistamalla ensin lihan pinta parilalla, jonka jälkeen voi grillata ritilällä kauniit pinnat.
Tärkeintä on muistaa ottaa grillattava liha ajoissa huoneenlämpöön. Näin lihan pinta paistuu nopeammin eivätkä lihasnesteet valu parilalle, jolloin lopputuloksesta tulee mehevä. Voit marinoida pihvit etukäteen, hieroa pintaan mausteöljyseosta tai maustaa pihvit vasta paistettuina.
Grillissä voi kypsentää kokonaisena niin
porsaanfileetä,
karitsankareeta kuin
karitsan paahtopaistejakin. Nämä kaikki valmistuvat grillissä ilman esikypsennystä.
Porsaan kyljysrivi eli
grillikylki esikeitetään mausteliemessä, grillataan tämän jälkeen kokonaisena ja paloitellaan herkullisiksi ribseiksi. Myös
broilerin koipireisillä ja luullisilla rintafileillä varsinainen kypsennys tapahtuu ennen grillausta. Pintojen grillaaminen on vain piste i:n päällä, eikä broilerin kypsyydestä tarvitse enää huolehtia.
Ohuet broilerinfileet ja karitsan ulko- ja
sisäfileet vastaavat taas nopean grillaajan tarpeisiin. Niille riittää usein pelkkä pintamaustaminen ennen tai jälkeen grillauksen.
Grillattu lohi on monen suosikki. Lohen grillaaminen on helppoa sellaisenaan mutta myös
vartaisiin paloiteltuna. Lohen grillauksessa tärkeintä on valita tuoretta kalaa, jonka voi kypsentää juuri ja juuri kypsäksi. Näin vältät lohen hajoamisen grilliritilöihin.
Kuha,
ahven ja
siika sopivat mainiosti grillissä kypsennettäviin nyytteihin. Folioon ja leivinpaperiin kääräistyt nyytit ovat näppäriä grillattavia. Lado nyytin pohjalle kypsiä perunoita viipaleina tai muita aineksia, joiden kypsymistä ei tarvitse tarkkailla. Näin voit määritellä nyytin kypsymisajan kalan kypsymisen mukaan. Kesäsipuli ja tuorejuusto antavat
kalanyyteille hyvän ja kesäisen maun.
Grillatut ravut ja
kampasimpukat tekevät grilliateriasta hetkessä juhlan. Katso ohjeistamme, mikä merellinen grilliherkku saa sinun kokkausintosi syttymään!
Moni grillaa mieluiten
maissia tai
herkkusieniä, mutta grilliin sopivat mainiosti myös paprikat, keitetyt
uudet perunat, vihreä
parsa,
porkkanat,
kesäkurpitsat,
kukkakaalit ja
munakoisot. Huomioi kasvisten ja lisäkkeiden grillauksessa erilaiset ruokavaliot: jos joukossa on kasvissyöjiä, grillaa kasvikset ensin puhdistetulla grilliritilällä tai -parilalla, ja lisää grilliin vasta tämän jälkeen
pekoniin kietaistut herkkusienet, lihat tai kalat.
Voit myös valmistaa grillikasvikset erillisessä grillaukseen tarkoitetussa paistopussissa. Pussissa grillattaviksi sopivat myös jälkiruoiksi tarkoitetut hedelmät, jos haluaa varmistua, ettei niihin tartu grillistä makuja ja tuoksuja.
Viime vuosien suosikki on
grillattu halloumijuusto, joka sopii niin salaatteihin kuin grillikasvisten kanssa tarjottavaksi. Grilliin sopivat myös hieman pehmeämpi grillijuusto,
fetajuusto sekä kotoinen
leipäjuusto, joka kannattaa käyttää nopeasti kuumassa grillissä.
Maukkaat kastikkeet viimeistelevät grilliruoan. Sekoita yksinkertainen kylmä kastike
turkkilaisesta jogurtista tai
kermaviilistä sekä
sinihomejuusto- tai
fetamuruista. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Muita kastikeideoita löydät ohesta reseptiemme joukosta.
Herkullista grillauskesää kaikille!