Maku

Yrttietikat

10 min
{
Aktiivinen10 min
Passiivinen
GL
LA
MA
MU
4
0
Kuvat Martti Leppä


Ainekset (1 annosta)

  • 4 dlviinietikkaa
  • 1 dltuoreyrttiseosta
Tulosta

Valitse etikkaasi puhtaita ja hyväkuntoisia yrttejä. Puhtauden merkitys on tässäkin säilönnässä erityisen tärkeää. Voit upottaa yrtit etikkaan kokonaisina oksina, lehtinä tai hienonnettuna. Kokeile erilaisia yrttisekoituksia. Ripottele mieluiten leveäsuisen puhtaan pullon tai purkin pohjalle yrtit ja kaada viinietikka päälle. Huolehdi, että kansi tai korkki on happoa kestävä. Voit myös suojata korkin sisäpuolen kelmulla.

Säilytä pulloja pimeässä huoneenlämmössä noin kolme viikkoa ja ravistele niitä silloin tällöin. Maistele etikkaasi ja siivilöi se, kun yrtit ovat mielestäsi antaneet riittävästi makua. Käytä yrtit esimerkiksi salaatteihin. Pullota kirkas etikka puhtaisiin pulloihin ja säilytä pimeässä. Voit sujauttaa pulloon lopuksi merkiksi ja koristeeksi tuoreen yrtin oksan.

•Käytä yrttietikkaa salaatinkastikkeena, lihapatojen ja keittojen maustajana. Voit maustaa etikoita yrttien lisäksi esimerkiksi kanelitangolla, rosee- tai viherpippureilla. Voit sujauttaa etikkaan myös yrttien kukkia, esimerkiksi ruohosipulin kukat näyttävät pullossa hauskalta. Kokeile myös rosmariinin ja punaviinietikan yhdistelmää.

MITÄ PIDIT?
4