Maku

Viinerit

2 h 30 min
4
0

Viinerit

Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

Taikina

  • 50 ghiivaa
  • 2 1/2 dlvettä
  • 3 kplmunaa
  • 1/2 dlsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1 rklkardemummaa (jauhettua)
  • 10 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 25 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %)

Kaulinta

  • 500 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Täyte

  • 87 gvaniljakastikeaineksia (esim. Ekströms)
  • 3 dlrasvatonta maitoa
  • 300 gvadelmahilloa (paistonkestävä)

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN1 h 30 min

Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita nesteeseen munat, sokeri, suola ja kardemumma.

Lisää jauhot ja viimeiseksi huoneenlämpöinen margariini. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa.

Muotoile taikinasta jauhotetulle leivinalustalle neliö (30 × 30 cm). Avaa jääkaappikylmän margariinipaketin päät ja painele margariini kämmenillä litteäksi (15 × 20 cm). Aseta rasva vinosti keskelle taikinaneliötä. Nosta taikinan kulmat rasvan päälle kirjekuorimaisesti. Painele taikinaa kevyesti ohuemmaksi.

Kauli taikinalevyä edestakaisin liikkein, älä paina lujaa, jotta kerrokset eivät mene rikki. Kun taikina on tasaisen ohut suorakaide (35 × 50 cm), taita se kolmeen osaan. Jauhota alusta, mutta harjaa taikinalta ylimääräinen jauho pois, kun taitat taikinan.

Aloita kauliminen uudelleen ja jatka, kunnes levy on taas aiemman suuruinen ja taita se jälleen kolmeen osaan. Kääri taikina kelmuun ja pane pakastimeen 20 minuutiksi.

Kauli viilennyt levy vielä kerran ja taita kolmeen osaan. Peitä taikina kelmulla ja pane se jääkaappiin 30 minuutiksi.

Valmista vaniljakiisseli kahdesta ainespussista, mutta mittaa maitoa vain 3 dl. Tee kiisseli muuten pakkauksen ohjeen mukaan.

Kauli viilennyt taikina jauhotetulla alustalla ohuehkoksi suorakaiteeksi. Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi neliöiksi (esim. 9 × 9 cm). Pursota vaniljakiisseli neliöiden keskelle ja levitä sitä hiukan lusikalla. Nosta taikinakulmat keskelle, mutta ei kiisselin päälle, ja paina ne sormenpäällä kiinni. Levitä päälle muovi tai kevyesti kelmua. Anna kohota.

Voitele viinerit ”huolimattomasti” munalla ja paina sormella kuoppa viinerien keskelle. Lusikoi halutessasi keskelle paistonkestävää vadelmahilloa. Paista viinereitä 225 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Koristele viinerit tomusokerilla tai sokerivesikuorrutuksella.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä