Maku

Viikunaneliöt

1 h 30 min
4
1

Viikunaneliöt

Täyteläisellä voi-viskikreemillä silattu viikunakakku valmistetaan kätevästi uunipellillä. Neilikka, kaneli ja muscovadosokeri maustavat viikunaneliöt talvisen makuisiksi.
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (40 palaa)

Taikina

  • 500 gkuivattuja viikunoita (pehmeitä)
  • 5 dlvettä
  • 400 gvoita
  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 2 1/2 tlleivinjauhetta
  • 1 tlneilikkaa
  • 1 tlkanelia
  • 6 kplmunaa
  • 2 dlmuscovadosokeria
  • 2 dlsokeria
  • 200 gmaitorahkaa (rommi-rusina tai piparkakku)

Kuorrutus

  • 200 gvoita (pehmeää)
  • 4 dltomusokeria
  • 2 rklkahvijuomaa (tai espressoa)
  • 1 rklviskiä
  • 150 granskankermaa (rasvaa 28 %)

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h

Poista viikunoista kovat kannat. Silppua viikunat pienemmiksi ja siirrä ne kattilaan. Lisää vesi.

Keitä vesi ja viikunat kattilassa pehmeäksi massaksi, noin 10 minuuttia. Jatka keittämistä sekoittaen ja keskilämmöllä, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut pois. Varo polttamasta viikunaseosta pohjaan.

Ota kattila pois liedeltä. Lisää kattilaan kuutioitu voi ja anna voin sulaa viikunaseokseen. Anna viikuna-voiseoksen jäähtyä.

Yhdistä kuivat aineet. Vatkaa viikunaseokseen munat yksitellen ja koko ajan sähkövatkaimella vatkaten.

Lisää sokerit ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhoseos vuorotellen rahkan kanssa. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpaperille, uunipellille (noin 30 cm x 40 cm). Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla. Anna kakkulevyn jäähtyä täysin.

Vatkaa kuorrutusta varten pehmeä voi vaaleaksi. Lisää tomu-sokeri muutamassa erässä ja edelleen vatkaten, kunnes voi-sokerivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Vatkaa joukkoon kahvi ja viski. Sekoita vielä nopeasti kuorrutukseen ranskankerma.

Levitä kuorrutus viikunakakun päälle. Leikkaa levy terävällä veitsellä suorakaiteen tai neliön muotoisiksi annospaloiksi.

Koristele halutessasi tuoreella viikunalla. Säilytä valmiit viikunaleivonnaiset jääkaapissa.

*Viikunaneliöt sopivat pakastettavaksi, mutta kuorruta se vasta sulattamisen jälkeen.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä