Maku

Verigreippi-marenkipiirakka – ihana yhdistelmä kirpeää ja makeaa

3 h 45 min
{
Aktiivinen
45 min
Passiivinen
3 h
Kaikki tuntevat sitruuna-marenkipiirakan mutta verigreippi nostaa sitrusleivonnaisen aivan uusin sfääreihin. Pohjataikinaan lisätään mantelimassaa, mikä tekee piirakkapohjasta mehevän ja maukkaan. Kirpeän kiisselin huima vastakohta syntyy makean pehmeästä marenkikuorrutuksesta. Tuloksena on kerrassaan vastustamaton kolmen kerroksen leivonnainen!
4.5
2
Julkaistu 4.3.2015


Reseptin ainekset (10 annosta)

Pohja

  • 150 gmantelimassaa (huoneenlämpöistä)
  • 1/4 tlsuolaa
  • 125 gvoita
  • 1 kplmuna
  • 3 dlvehnäjauhoja

Verigreippikiisseli

  • 2 1/2 dlsokeria
  • 4 rklmaissitärkkelystä (Maizena)
  • 2 1/2 dlverigreippimehua (vastapuristettua)
  • 1/2 dlvettä
  • 3 kplkeltuaista
  • 40 gvoita (kylmää)

Marenki

  • 3 kplvalkuaista
  • 2 dlhienoa sokeria (Siro)
Tulosta

Pohja

Tarkista, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. 

Raasta tai murenna mantelimassa. Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa mantelimassa ja suola tasaiseksi. Lisää voi pieninä nokareina, sitten kananmuna ja lopuksi jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä enää vatkaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa.

Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Kiisseli

Mittaa pinnoitettuun kattilaan sokeri, maissitärkkelys, greippimehu, vesi ja kananmunankeltuaiset. Kuumenna keskilämmöllä ja koko ajan sekoittaen, kunnes seos muuttuu sakeammaksi. Älä keitä, jotta keltuaiset eivät muutu kokkareiseksi. 

Ota kattila pois levyltä. Lisää voi pieninä kuutioina ja koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kiisseli ja siirrä se peitettynä jääkaappiin. Kiisselin voit valmistaa jo edellisenä päivänä.

Piirakaksi leipominen

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohuemmaksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina jauhoteuin sormin ylös reunoille asti. Nosta vuoka pakastimeen tunniksi. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. 

Pistele piiraspohja haarukalla. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja laske uunilämpö 175 asteeseen. Paista pohja kypsäksi uunin keskitasolla 8–10 minuuttia.

Jäähdytä pohja ja levitä sille greippikiisseli.

Marenki

Vatkaa sähkövatkaimella puhtaassa ja kuivassa kulhossa huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja raskasta.

Pursota tai lusikoi marenki greippikiisselin päälle.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. 

Paista piirakkaa muutama minuutti, kunnes marenki saa kauniin värin. Tarkkaile uunia, sillä marenki palaa herkästi.

 

Voit valmistaa ohjeella joko yhden isomman piirakan tai 4-6 pienempää piirakkaa.
2 kommenttia