Maku

Vegaaniset munkit – kaikille sopiva vappuherkku!

2 h 50 min
KA
LA
MA
MU
VE
0
0

Vegaaniset munkit maistuvat ihan kaikille. Ne tehdään ilman kananmunia ja lehmänmaitoa. Munkkitaikina leivotaan kauramaitoon. Vegaaniset munkit paistetaan helposti ja käryttömästi uunissa uppopaistamisen sijaan.
Tulosta
Teksti Mika Rampa
Kuvat Mika Rampa

Ainekset (30 kpl)

Taikina

  • 50 gtuorehiivaa
  • 5 dlkauramaitoa
  • 1 tlsuolaa
  • 1 1/2 dlsokeria
  • 1 rklkardemummaa
  • 15 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
  • 100 gmaidotonta margariinia (rasvaa vähintään 60 %)

Voitelu

  • 3 dlrypsiöljyä

Pinnalle

  • 2-4 dlsokeria

Tee näin

2 h 50 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN1 h 50 min

Vegaaniset munkit valmistuvat näin:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoista ensin kaksi kolmasosaa ja hieman myöhemmin loput. Sekoita pehmeä rasva taikinaan. Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Nosta taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

Kaada taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina puolentoista sentin paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta juomalasilla pyöreitä kiekkoja. Tee keskelle reikä ja venytä munkista rinkilä.

Kohota vegaanisia munkkeja leivinliinan alla puoli tuntia. Tee samoin lopulle taikinalle. Yhdistä ylimääräinen taikina ja leivo lisää munkkeja.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Mittaa öljy kulhoon ja kasta jokainen munkki öljyyn. Nosta vegaaniset munkit uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 10–12 minuuttia.

Kierittele kuumat munkit heti uunista nostamisen jälkeen sokerissa. Jos munkit ehtivät jäähtyä, voit voidella munkkien pintaa öljyllä, niin sokeri tarttuu kiinni.

Voit valmistaa munkkitaikinan myös tavallisesta lehmänmaidosta. Halutessasi voit lisätä taikinaan yhden kananmunan, niin munkeista tulee hieman kuohkeampia.

MITÄ PIDIT?
0