Vadelmainen Battenbergin kakku

1 h 35 min
4.3
0

Vadelmainen Battenbergin kakku

Leikittelevä ja värikäs Battenbergin kakku tuo ruudut kahvipöydän kaunistukseksi. Alun perin brittiläinen kuivakakku on todellinen leipojan taidonnäyte ja hämmästyttää upealla ulkonäöllään.
Teksti Riikka Kaila
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 annosta)

  • 5 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 100 gmantelijauhetta
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 4 kplmunaa
  • 3 1/2 dlsokeria
  • 200 gvoita (sulatettuna)
  • 1/2 dlkevytmaitoa
  • 1/2 kplsitruunaa (2 tl raastettua kuorta + 1 1/2 rkl mehua)
  • 1/4 tlelintarvikeväriä (vaaleanpunaista pastaväriä)

Kuorrutus ja koristelu

  • 1/2 dlvadelmamarmeladia
  • 225 gmarsipaania (valkoista)
  • 1/2 dlvadelmia
  • 1/2 tlsitruunankuoriraastetta (luomu)

Tee näin

1 h 35 min
{
AKTIIVINEN35 min
PASSIIVINEN1 h

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita munat ja sokeri hyvin toisessa kulhossa.

Lisää muna-sokeriseokseen kuivat aineet, voisula ja maito.

Jaa taikina puoliksi kahteen kulhoon. Sekoita toiseen puolikkaaseen sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Värjää toinen punaiseksi elintarvikevärillä.

Kaada taikinat hyvin voideltuihin ja jauhotettuihin pitkänomaisiin vuokiin (vetoisuus vähintään 1 l).

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä kakut.

Leikkaa jäähtyneet kakut kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi tangoksi (kuva 1). Leikkaa kuivaa paistopintaa reunoilta pois. On tärkeää, että leikkauspinnat ovat suorat ja tasaiset, jotta kakku pysyy hyvin mallissaan.

Kauli marsipaani suorakaiteen muotoiseksi (20 x 35 cm), noin 2 mm:n paksuiseksi levyksi.

Kokoa kakku marsipaanilevyn päälle. Asettele päällimmäiset suorakaiteet paikoilleen keskelle marsipaanilevyä, vaalea ja punainen vierekkäin (kuva 2). Sivele niiden väliin ja pinnoille vadelmamarmeladia. Nosta vaalean kakkuviipaleen päälle toinen punainen kakkuviipale ja punaisen päälle vaalea (kuva 3). Sivele jälleen niiden pinnoille marmeladia. Tarkista, että kakkupalojen kulmat ovat kohdillaan ja painele kakku tiiviisti muotoonsa.

Kääri kakku kauttaaltaan marsipaaniin. Siloittele marsipaani tasaisesti kakun ympärille. Leikkaa ylimääräiset marsipaanit pienellä veitsellä reunoista.

Nosta tarjoiluastiaan saumapuoli alaspäin ja leikkaa päädyistä palat pois, jotta kakun kaunis sisus paljastuu kunnolla.

Koristele kakku tuoreilla vadelmilla ja sitruunankuorikiehkuroilla.

* Tarina kertoo saksalaisten kondiittorien kehittäneen kakun vuonna 1884 Battenbergin prinssi Louisin ja englantilaisen prinsessa Victorian häihin. Alun perin Battenbergin kakku rakenneltiin yhdeksästä ruudusta nykyisen neljän ruudun sijaan.

MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä