Vaalea litteä leipä (Pide)

2 h 35 min
0
0

Vaalea litteä leipä (Pide)

Teksti Saara Törmä
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 kpl)

  • 75 gvoita
  • 2 1/2 dlvettä
  • 2 dlkevytmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 1/2 rklsokeria
  • 2 tlsuolaa
  • 10 dlvehnäjauhoja

Pinnalle

  • 1/2 kplmunaa
  • 1 rklkevytmaitoa
  • 2 rklseesaminsiemeniä
  • 2 tlfenkolinsiemeniä

Tee näin

2 h 35 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN2 h 20 min

Sulata voi mikroaaltouunissa tai liedellä ja lisää joukkoon vesi ja maito. Lämmitä seos mikrossa tai liedellä kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva, sokeri ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen, samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja pehmeää. Nosta taikina hetkeksi kulhosta ja rasvaa kulho kevyesti voilla. Nosta taikina takaisin kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota parin tunnin ajan.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla. Kumoa taikina leivinpöydälle ja jaa neljään osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele pallot kostutetuin sormin noin sentin paksuisiksi littaniksi leiviksi pelleille. Peitä leivät liinoilla ja pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Vatkaa kulhossa munan rakenne rikki ja lisää maito. Voitele toinen pellillinen leipiä seoksella ja ripottele pintaan puolet seesamin- ja fenkolinsiemenistä. Kun uuni on kuuma, nosta leivät uuniin ja paista niitä noin 10 minuuttia. Tee toinen pellillinen samaan tapaan. Kääri kuumat leivät pyyhkeeseen ja tarjoa ne mahdollisimman pian esimerkiksi ezme-tomaattisalaatin tai cacikin, jogurtti-kurkkukastikkeen kanssa.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä