Maku

Uunimaatuska

8 h 58 min
0
0

Uunimaatuska

Teksti Saara Törmä
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

Kakkulevy

  • 4 kplmunaa
  • 1 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 3/4 dlkaakaojauhetta
  • 1/2 dlmaissitärkkelystä
  • 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Jäädyke

  • 3 dlmustaherukoita
  • 1 dltomusokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 125 gmaitorahkaa
  • 2 dlvispikermaa (vähälaktoosinen)
  • 2 rklvotkaa

Valkoinen raita

  • 120 gsmetanaa
  • 2 rkltomusokeria
  • 1 tlvotkaa
  • 1/4 tlsitruunankuoriraastetta

Pinnalle

  • 5 kplvalkuaista
  • 1 1/2 dltomusokeria

Tee näin

8 h 58 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN8 h 8 min

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri tanakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi levyksi. Paista pohjaa noin 8 minuuttia, kunnes taikina ei tartu tikkuun. Kumoa taikina puhtaan leivinpaperin päälle ja irrota käytetty paperi.

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka muovikelmulla. Leikkaa kakkulevystä pala, joka vuoraa vuoan pohjan ja pitkät sivut. Leikkaa ylimääräisestä levystä vuoan päätyihin sopivat irtopalat. Jätä osa kakkulevystä kanneksi.

Tee mustaherukkajäädyke. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Sekoita marjasoseen joukkoon sokerit ja rahka. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele mustaherukkaseokseen. Lisää lopuksi votka.

Tee valkoinen raita. Vatkaa smetana vaahdoksi ja lisää joukkoon loput aineet.

Kaada puolet mustaherukkajäädykeseoksesta vuokaan ja tasoita. Tee keskelle pieni ura ja lusikoi uraan raita valkoisesta seoksesta. Paina tämän raidan keskelle aivan ohut kakkulevysuikale. Kaada päälle loput mustaherukkaseoksesta ja tasoita. Aseta päälle kansi suklaapohjalevystä.

Peitä vuoka ja nosta pakastimeen vähintään 8 tunniksi. Voit tehdä jäädykkeen hyvissä ajoin etukäteen.

Ota jäädyke sulamaan noin 1/2 tuntia ennen tarjoilua.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja voitele se kevyesti.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri tanakaksi, sitkeäksi vaahdoksi. Kumoa jäädyke uunipellille ja kuorruta jäädyke huolellisesti valkuaisvaahdolla.

Pidä uunimaatuskaa uunissa, kunnes marenkikuorrute on saanut väriä, noin 5 minuuttia.

Tarjoa uunimaatuska haudutetun teen tai vahvan kahvin kanssa.

•Jäädyke on parhaimmillaan, kun se on sulanut hiukan. Marenkikuorruttaminen sulattaa suklaataikinalla vuorattua jäädykettä vain vähän. Älä turhaan kiirehdi jäädykettä pöytään. Vaikka jäädyke sulaisi vähän kauemminkin, se pysyy hyvin muodossaan.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä