Ukrainan borssikeitto

6 h
4
6

Ukrainan borssikeitto

GL
6
4
Teksti Risto Lehmusoksa
Kuvat Pekka Haraste
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

Lihaliemi

  • 500 gnaudanrintaa
  • 20 dlvettä
  • 1 kplpurjoa
  • 2 kplsipulia
  • 50 gjuuriselleriä
  • 2 kplporkkanaa
  • 2 kplvalkosipulinkynttä
  • 1 kpllaakerinlehteä
  • 1/4 tlmaustepippuria (kokonaisia)
  • 1/4 tlvalkopippuria (kokonaisia)
  • 1/2 tltimjamia
  • 1 tlsuolaa
  • 4 rklpersiljaa

Keitto

  • 250 gpunajuurta
  • 1 rklväkiviinaetikkaa
  • 2 rklvoita
  • 70 gtomaattipyreetä
  • 1 tlsokeria
  • 1 kplsipulia
  • 50 gjuuriselleriä
  • 1 kplporkkanaa
  • 300 gperunaa
  • 400 gkeräkaalia
  • 20 gsavustettua siankylkeä
  • 2 kplvalkosipulinkynttä
  • 1/4 tlmustapippuria (kokonaisia)
  • 1 kpllaakerinlehteä
  • 150 gsmetanaa
  • 3 rklpersiljaa

Tee näin

6 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN5 h

Aloita lihaliemen valmistus hyvissä ajoin. Huuhtaise lihat kylmällä vedellä ja pane ne kylmään veteen kattilaan. Kuumenna ja kuori vaahto tarkkaan pois. Lisää mukaan 150 g ydinluuta makua antamaan.

Pese halkaistu purjo juoksevalla vedellä. Kuori sipulit ja selleri. Harjaa porkkanat putipuhtaiksi, mutta älä kuori niitä. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää liemeen kasvikset reilun kokoisina paloina ja mausteet.

Kypsennä miedolla lämmöllä noin kolme tuntia. Paras keitonpohja vain verkkaisesti pulpahtelee kypsyessään.

Siivilöi liemi. Pilko lihapalat joko piirakkatarpeiksi tai lisää ne itse keittoon.

Ryhdy sitten keiton tekoon. Pese ja kuori punajuuret. Leikkaa ne ohuiksi tangoiksi kuten ranskanperunat. Ripottele niille etikka ja sekoita hyvin.

Kuumenna teflonpannussa ruokalusikallinen voita, lisää punajuuret, tomaattipyree, sokeri ja hieman suolaa. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoitellen. Punajuurien tulee olla täysin pehmeitä, ja niiden kypsyminen kestää 1–2 tuntia.

Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi. Kuori selleri, pese porkkana ja suikaloi nekin. Kuumenna ruokalusikallinen voita paistinpannussa ja kuullota suikaloituja kasviksia miedolla lämmöllä.

Kaada lihaliemi tilavaan kattilaan. Kuori ja kuutioi perunat. Lisää lihaliemeen ja kiehauta. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja lisää keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia.

Lisää keittoon kevyesti kuullotetut kasvikset ja anna kiehua viisi minuuttia. Lisää kypsennetyt punajuuret.

Survo huhmaressa valkosipulinkynnet ja savukylki tahnaksi. Lisää keittoon. Lisää myös pippurit ja laakerinlehti. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Tarkista suola.

Nosta kattila pois tulelta ja anna seistä kannen alla 15–20 minuuttia, jotta maut tasaantuvat.

Nosta lautaselle liemilihoista leikkaamasi pala, lisää ukrainan borssikeittoa ja ripottele pinnalle silputtua persiljaa. Tipauta keskelle lusikallinen smetanaa. Syödessään venäläiset sekoittavat sen borssikeittoon eivätkä jätä saarekkeeksi kellumaan.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä