Tumma vuokaleipä (Pumpernickel)

23 h 40 min
0
0

Tumma vuokaleipä (Pumpernickel)

LA
MA
MU
0
0
Teksti Saara Törmä
Kuvat Juha Juntto
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

illalla

  • 5 ghiivaa
  • 1 1/2 dlvettä
  • 1 1/2 dlruisjauhoja

Seuraavana aamuna

  • 2 1/2 dlvettä
  • 2 1/2 dlruisjauhoja

Iltapäivällä

  • 4 dlvettä
  • 15 ghiivaa
  • 1 1/2 dlauringonkukansiemeniä
  • 1 dlsiirappia
  • 2 rklruokaöljyä
  • 3 tlsuolaa
  • 5 dlgrahamjauhoja
  • 10 dlruisjauhoja

Tee näin

23 h 40 min
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN23 h 15 min

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Peitä kulho kelmulla ja jätä lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin 12 tunniksi, esimerkiksi yön yli.

Sekoita aamulla taikinaan kädenlämpöinen vesi ja ruisjauhot. Jätä taikina odottamaan vielä noin 8 tunniksi.
Lisää nyt taikinaan loput aineet: kädenlämpöinen vesi, murennettu hiiva, auringonkukansiemenet, siirappi, öljy ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina tasaiseksi. Kohota taikinaa tunti.

Voitele ja jauhota 2 leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Anna leipien kohota vuoissaan vielä tunnin ajan. Peitä vuoat tiiviisti foliolla ja paista leipiä 175 asteisessa uunissa noin 1 t 15 min.

•Aito Pumpernickel kypsennetään hitaasti höyryttämällä, mutta herkulliseen lopputulokseen pääsee myös näin.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä