0(0)
Tumma vuokaleipä (Pumpernickel)
Laktoositon
Maidoton
Munaton
23 h 40 min
{
Aktiivinen 25 min
Passiivinen 23 h 15 min
Julkaistu 15.7.2005
Maku
Reseptin ainekset 2 kpl
illalla
5 ghiivaa
1 1/2 dlvettä
1 1/2 dlruisjauhoja
Seuraavana aamuna
2 1/2 dlvettä
2 1/2 dlruisjauhoja
Iltapäivällä
4 dlvettä
15 ghiivaa
1 1/2 dlauringonkukansiemeniä
1 dlsiirappia
2 rklruokaöljyä
3 tlsuolaa
5 dlgrahamjauhoja
10 dlruisjauhoja

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Peitä kulho kelmulla ja jätä lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin 12 tunniksi, esimerkiksi yön yli.

Sekoita aamulla taikinaan kädenlämpöinen vesi ja ruisjauhot. Jätä taikina odottamaan vielä noin 8 tunniksi. Lisää nyt taikinaan loput aineet: kädenlämpöinen vesi, murennettu hiiva, auringonkukansiemenet, siirappi, öljy ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina tasaiseksi. Kohota taikinaa tunti.

Voitele ja jauhota 2 leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Anna leipien kohota vuoissaan vielä tunnin ajan. Peitä vuoat tiiviisti foliolla ja paista leipiä 175 asteisessa uunissa noin 1 t 15 min.

•Aito Pumpernickel kypsennetään hitaasti höyryttämällä, mutta herkulliseen lopputulokseen pääsee myös näin.

Kommentoi »