Maku

Täytetty hauki ja piparjuurikastike

2 h
0
0

Täytetty hauki ja piparjuurikastike

Teksti Juha Jormanainen
Kuvat Juha Jormanainen
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 1500 ghaukea (suomustettuna)
  • 250 ghaukea (fileenä)
  • 1 kplsalottisipulia (silputtuna)
  • 2 dlsuppilovahveroita (silputtuna)
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria
  • 2 kplkeltuaista
  • 3 dlkuohukermaa
  • 10 dlpinaattia

Kastike

  • 5 rklpiparjuurta (raasteena)
  • 2 dlkalalientä
  • 100 gvoita
  • 3 dlsmetanaa

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN1 h 15 min
PASSIIVINEN45 min

Avaa hauki selkäpuolelta, jolloin sen täyttäminen on helpompaa. Poista selkäruoto ja kylkiruodot huolellisesti. Leikkaa evät pois ja kuivaa hauki talouspaperilla.

Leikkaa ruodot pois haukifileestä ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi tai jauha lihamyllyssä.

Paista sipuli ja sienet kevyesti voissa. Mausta suolalla sekä pippurilla ja jäähdytä.

Pane keltuaiset, kerma ja suikaloitu kalafilee monitoimikoneeseen. Käytä konetta, kunnes tuloksena on tasainen murekemassa. Kääntele sienet sekä sipulisilppu massaan ja paista pieni nokare täytettä voissa ja tarkista maku. Usein täyte vaatii enemmän suolaa kuin uskoisi, eli lisää mausteita murekemassaan tarpeen mukaan.

Poista pinaatinlehdistä paksut keskiruodot. Kiehauta lehdet nopeasti, valuta ja kuivaa ne talouspaperin päällä. Aseta hauki voidellulle alumiinifoliolle ja mausta kalan sisäpuoli suolalla. Vuoraa hauen ruumiinontelo pinaatinlehdillä huolellisesti. Täytä kala lopuksi murekkeella, mutta älä aivan täyteen, sillä seos paisuu kypsyessään. Kiedo kala tiukasti folioon ja työnnä paistomittari kalan paksuimpaan kohtaan.

Paista täytettyä haukea 225 asteisessa uunissa, kunnes kalan sisälämpötila on 65–70 astetta. Anna hauen vetäytyä vartin verran ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.

Tee sillä aikaa piparjuurikastike. Kuullota piparjuuriraastetta voissa muutama minuutti lempeällä lämmöllä. Keitä kattilassa kalalientä hetki kokoon ja lisää siihen smetana, voi ja piparjuuriraaste. Kiehauta ja tarkista lopuksi suola.

Tarjoa täytetyn hauen ja piparjuurikastikkeen kanssa keitettyjä perunoita. Ruokajuomana viileä olut on paikallaan.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä