Maku

Tattiseljanka

54 min
0
0

Tattiseljanka

MU
KA
0
0
Teksti Susanna Katajisto
Kuvat Uzi Varon
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 2 rklruokaöljyä
  • 2 kplporkkanaa
  • 100 gjuuriselleriä
  • 50 gpalsternakkaa
  • 1 kplsipulia (hienonnettuna)
  • 2 kplvalkosipulinkynttä (murskattuna)
  • 70 gtomaattipyreetä
  • 2 rklketsuppia
  • 10 dlvettä
  • 1 kplkasvisliemikuutiota
  • 1/4 tlmustapippuria
  • 2 kpllaakerinlehteä
  • 400 gtatteja (esikäsiteltyinä)
  • 1/2 kplmaustekurkkuja
  • 1 rklsitruunamehua

Kansi

  • 500 gruis-perunataikinaa (pakaste)

Tarjoiluun

  • 1 dlsmetanaa

Tee näin

54 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN14 min

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon suikaloidut juurekset ja anna pehmetä muutaman minuutin ajan välillä sekoitellen. Lisää kattilaan sipulit, tomaattipyree ja -ketsuppi ja sekoita. Kaada joukkoon vesi ja mausta keitto kasvisliemikuutiolla, rouhitulla mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Lisää keittoon esikäsitellyt, pannulla haudutetut ja pilkotut tatit, suikaloitu maustekurkku ja sitruunamehu. Anna keiton kiehahtaa uudelleen. Tarkista maku.

Varaa keitolle 4 uunikestävää keittokulhoa. Kauli sulanut ruisperunataikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Ota yksi annoskulhoista muotiksi ja käännä se ylösalaisin taikinan päälle. Pyöräytä taikinapyörällä taikinasta kulholle reilu saumavara ja leikkaa loput kannet samalla tavalla. Taiteile lopusta taikinasta kansiin sopivat koristeet.

Annostele keitto kulhoihin ja voitele kansien reunat vedellä. Käännä kansi ylösalaisin ja painele se kulhon päälle. Kiinnitä vedellä myös kannen koristeet. Pane kulhot 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes kannet ovat saaneet kauniin värin.

Juhlahetken viimeistelee tattiseljankan kanssa tarjottu ranskankerma tai smetana.

•Älä koskaan keitä tai ryöppää tatteja vedessä. Poista mahdolliset roskat harjaamalla ja pillikerros vain, jos se on toukkien pilaama, muuten koko tatti on syötävää. Tattien parhaat säilöntätavat ovat kuivatus ja pakastus.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä