Maku

Tarte tatin punasipulista ja parsavaahto

1 h
5
0

Tarte tatin punasipulista ja parsavaahto

MU
0
5
Ihana punasipulikeikaus saa kaverikseen vihreän ja kuohkean parsavaahdon. Talvisen ja keväisen yhdistelmä on yllättävä, mutta tosi hyvä!
Teksti Taina Vuohelainen
Kuvat Arto Vuohelainen
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

Pohja

  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 1/4 dlvehnäleseitä
  • 1 tltimjamia
  • 1/2 tlsuolaa
  • 125 gvoita
  • 1 1/2 rklvettä (kylmää)

Täyte

  • 5 kplpunasipulia (keskikokoista)
  • 3 rklvoita
  • 1 1/2 rklsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria
  • 2 rklbalsamicoa

Parsavaahto

  • 6 kplparsaa (vihreää)
  • 1 dlranskankermaa (rasvaa 28 %)
  • 2 tlsitruunamehua
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1/2 tlhunajaa

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN20 min

Valmista punasipuli tarte tatin ja parsavaahto näin:

Mittaa jauhot, leseet, timjami ja suola kulhoon. Nypi joukkoon voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä se palloksi. (Jos taikinasta ei saa palloa, lisää vielä tilkka vettä.) Jätä taikina kulhoon lepäämään.

Kuori ja leikkaa punasipulit lohkoiksi. Sulata valurautapannulla (Ø 24 cm) voi, lisää sokeri ja keitä sekoitellen muutama minuutti. Lisää sipulit ja kuullota hyvin miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Mittaa joukkoon suola, pippuri ja etikka. Anna kiehahtaa ja nosta liedeltä.

Kauli taikina hieman pannua isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla sipulien päälle. Taivuta taikinan reunat sipulien ja pannun reunojen väliin. Painele reunat pannun pohjaa vasten niin, että sipulit peittyvät kokonaan.

Tee kuoreen reikiä haarukalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. 

Anna piirakan vetäytyä muutama minuutti paistamisen jälkeen. Aseta piirakan päälle paistinpannua suurempi lautanen ja käännä pannu nopeasti ympäri, niin piiras kääntyy tarjoiluastialle oikein päin. 

Huuhdo parsat ja poista tyviosa. Leikkaa nuput erikseen. Keitä varsia ja nuppuja suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia varren paksuudesta riippuen. Kaada parsat siivilään ja jäähdytä ne kylmällä vedellä.

Soseuta parsojen varsipalat ranskankerman ja mausteiden kanssa sauvasekoittimella. Tarjoa piirakan kanssa parsavaahtoa.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä