Tarte tatin
1 h 10 min
{
Aktiivinen
40 minPassiivinen
30 minTarte tatin on ranskalainen klassikkoleivonnainen. Omenapiirakka tehdään keikauskakun tapaan valurautapannulla ja käännetään tarjolle ylösalaisin.
4.3
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 11.10.2012

Tarte tatin
Reseptin ainekset (6 annosta)
Taikina
- 100 gvoita (kylmää)
- 3 dlvehnäjauhoja
- 1 dltomusokeria
- 1muna
Täyte
- 3-4omenaa
- 100 gvoita
- 2 dlsokeria
- 2 rklcalvadosia
Tarte tatin leivotaan näin:
- Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko muna ja vatkaa kevyesti. Lisää munaa sitomaan taikinaa. Sekoita tasaiseksi, ja pane taikina jääkaappiin odottamaan.
- Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi.
- Valitse lieden- ja uuninkestävä astia (ø 24 cm). Soveltuvia ovat paksupohjaiset teräsvuoat tai valurautapannut, joissa myös kahvat kestävät uunin. Sulata voi ja lisää sokeri.
- Asettele omenalohkot vuokaan vieri viereen ja lisää calvados.
- Kuumenna hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen, kullanruskea seos. Anna omenoiden jäähtyä hieman.
- Kauli taikinasta vuoan reunat peittävä kansi ja paina reunat sisään. Pistele pintaan haarukalla muutama höyryaukko.
- Paista tarte tatin -torttua 200 asteessa 25–30 minuuttia.
- Anna ylösalaisintortun jäähtyä hieman ja kumoa vadille. Tarjoa tarte tatin haaleana vaniljajäätelön tai calvadosilla maustetun kermavaahdon kera.
”Ylösalaisintortun” kerrotaan syntyneen vahingossa Tatinin sisarusten omistamassa hotellissa. Omenatäyte kypsennetään ensin pannulla, päälle kaulitaan kansi ja torttu paistetaan uunissa. Lopuksi ihanuus kumotaan tarjolle.

Tarte tatin valmiista voitaikinasta
Maku

Raparperi tarte tatin
Maku

Tarte tatin ruusukaaleista
Maku

Kolmen sipulin tarte tatin – herkuttelijan kasvispiirakassa maistuvat karamellisoituneet sipulit ja kaveriksi sekoitettu vuohenjuustomousse
Kotivinkki

Punajuuri tarte tatin
Maku

Tomaattinen tarte tatin
Maku

Kantarellikeikaus
Maku

Tarte tatin punasipulista ja parsavaahto
Maku