Tanskalainen ruisvuokaleipä

48 h 40 min
5
0

Tanskalainen ruisvuokaleipä

MU
0
5
Tanskalaisen ruisleivän leipomiseen kuluu kaksi päivää, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 7 1/2 dlvettä
  • 1/3 tlkuivahiivaa
  • 2 rkljuoksevaa hunajaa
  • 1 rklsuolaa
  • 5 dlruisrouhetta
  • 2 1/2 dlpellavansiemeniä
  • 1 1/2 dlauringonkukansiemeniä
  • 1 1/2 dlkurpitsansiemeniä
  • 3/4 dlseesaminsiemeniä
  • 2 dlspelttijauhoja
  • 3 dlruisjauhoja

Voitelu ja sively

  • 3 rklvoita

Tee näin

48 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN48 h

Mittaa vesi kulhoon. Lisää hiiva, hunaja, suola, rouhe ja siemenet. Sekoita joukkoon spelttijauhot ja 1 dl ruisjauhoja. Peitä kulho liinalla, ja anna levätä huoneenlämmössä yön yli.

Alusta taikinaan 2 dl ruisjauhoja ja vaivaa sitä noin 10 minuuttia. Tässä työvaiheessa taikinakoukuilla varustettu yleiskone on hyvä apu, sillä taikina on raskas työstettävä käsin.

Voitele yksi kahden litran leipävuoka tai kaksi litran leipävuokaa. Nosta taikina vuokaan, tai tehdessäsi kaksi leipää puolita taikina ja nosta vuokiin. Tee taikinaan muutamia reikiä haarukalla. Peitä vuoka liinalla ja anna leivän kohota huoneenlämmössä noin 6 tuntia.

Pistele leivän pintaan uudestaan muutamia reikiä. Nosta vuoka 150-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Ota vuoka uunista, voitele leivän pinta voilla ja nosta takaisin uunin alatasolle 2 1/2 tunniksi. Ota vuoka uunista ja irrota leipä vuoasta. Nosta leipä takaisin uuniin vielä 1/2 tunniksi.

Anna leivän jäähtyä hieman kättä lämpimämmäksi ja kääri se sitten folioon. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä