Tanskalainen kranssileipä (Dansk krans)

2 h 45 min
0
0

Tanskalainen kranssileipä (Dansk krans)

Teksti Saara Törmä
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 2 dlrasvatonta maitoa
  • 15 ghiivaa
  • 1 kplmunaa
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 6 dlhiivaleipäjauhoja
  • 25 gvoita

Kaulimiseen

  • 125 gvoita

Täyte

  • 2 kplsipulia
  • 1 rklvoita
  • 1 kplpaahtoleipäviipaletta (muruna)
  • 50 gemmentaalijuustoa (rasvaa 27-30 %) (raasteena)
  • 1/2 dlmantelirouhetta
  • 1 kplmunaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Päälle

  • 50 gemmentaalijuustoa (rasvaa 27-30 %) (raasteena)

Tee näin

2 h 45 min
{
AKTIIVINEN35 min
PASSIIVINEN2 h 10 min

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Lisää muna, suola sekä jauhot vähitellen. Puristele taikinaan pehmeä voi ja alusta tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunti. Tee taikinan kohotessa täyte.

Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla voissa pehmeiksi. Anna sipuleiden jäähtyä hetki ja lisää sitten leivänmurut, juustoraaste, mantelirouhe, muna sekä mausteet.

Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä noin sentin paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Vedä juustohöylällä kova voipala lastuiksi ja levitä ne puolelle alalle levyä. Käännä toinen puoli kanneksi ja taittele levy vielä kolmin kerroin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois taikinaa taittaessasi. Anna taikinan levätä hetki ja kauli se taas varovasti suorakaiteeksi. Taittele taikina jälleen kolmin kerroin, anna levätä hetki ja kauli uudelleen. Taittele ja kauli taikina vielä kertaalleen.

Levitä täyte kaulitulle levylle ja rullaa levy aloittaen pitkältä sivulta. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja nosta rulla pellille. Nipistä rullan päät yhteen, jotta muodostuu rengas. Leikkaa saksilla tai terävällä veitsellä syviä, lähes pohjaan saakka ulottuvia viiltoja muutaman sentin välein. Taita joka toinen pala sisäänpäin ja joka toinen ulospäin. Peitä kranssi ja anna sen kohota noin 40 minuuttia.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele kranssi munalla ja ripottele pintaan vielä juustoraastetta. Paista leipää noin 30 minuuttia, tai kunnes se on kauniisti ruskistunut.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä