5(3)
Ranskalaiset leivokset saavat viehkon silauksen kukkasiirapista – syreenifinancierit ovat oodi keväälle
Vegaaninen
15 h 15 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 14 h 45 min
Leipuri-kondiittori Ilse Pinnerin syreenifinancierit maistuvat hurmaavilta vaikka iltapäiväteellä. Syreenien sijaan voit keittää siirapin myös voikukista. Nappaa hurmaava resepti!
2.6.2023
 |
Maku
Reseptin ainekset
noin 25 kpl
1 dlmantelijuomaa
1 dlaquafabaa eli kikhernepurkin lientä
1 rklsitruunanmehua
1,2 dl (100 g) sokeria
2 rklsyreenisiirappia
100 g maidotonta leivontamargariinia
2 rklrypsiöljyä
2½ dl (160 g)vehnäjauhoja
80 g mantelijauhetta
2 tlleivinjauhetta
¼ tl psylliumia
1luomusitruunan kuoriraaste
Syreenisiirappi
10syreeninkukintoa
5 dlvettä
250 g sokeria
2 rklsitruunanmehua
8mustikkaa (värjäämiseen)
Tomusokerikuorrutus
2 dltomusokeria
1–2 rkl soijakermaa tai vettä
(1 tl syreenisiirappia)
Koristelu
syreeninkukkia

Syreenifinancierit − ohje:

  1. Valmista syreenisiirappi. Huuhtele kukinnot ja anna kuivua pari tuntia. Poista kukat varresta. Mittaa vesi kattilaan ja upota kukat veteen. Laita kattila jääkaappiin ja anna kukkien liota yön yli.
  2. Lisää sokeri, sitruunanmehu ja marjat kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 1,5 tuntia tai kunnes neste on puolittunut. Anna jäähtyä ja siivilöi. Säilytä jääkaapissa steriloidussa purkissa.
  3. Mittaa mantelijuoma, aquafaba, sitruunanmehu, sokeri, syreenisiirappi, sulatettu margariini ja öljy kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella keskinopeudella noin 3 minuuttia, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet.
  4. Sekoita jauhot, mantelijauhe ja psyllium toisessa kulhossa ja siivilöi ne taikinaan. Lisää sitruunankuoriraaste. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä pursotinpussiin.
  5. Voitele silikonisen leivosvuoan kolot öljyllä. Voit paistaa financierit myös pienissä muffinivuoissa. Pursota taikina tasaisesti koloihin ja kopauta muottia pari kertaa työtasoa vasten, jotta ilmakuplat poistuvat.
  6. Anna leivonnaisten levätä 10 minuuttia. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 12–15 minuuttia. Irrota financierit vuoasta jäähtyneinä.
  7. Sekoita tomusokeri ja kasvikerma tai vesi paksuksi kuorrutukseksi. Lisää halutessasi teelusikallinen kukkasiirappia.
  8. Siirrä pursotinpussiin. Koristele financierit sokerikuorrutuksella ja viimeistele syreeninkukilla.

Vinkki!

Kokeile syreenisiirapin tilalla voikukkasiirappia. Tarvitset siirappiin noin 45 voikukan terälehdet. Valmista siirappi muuten ohjeen mukaan.

Leivokset muistuttavat ajasta Ranskasta

”Kukkasiirapilla maustetut financierit syntyivät oodina keväälle. Nämä ihanat pikkukakkuset muistuttavat minua ajasta monta vuotta sitten, jolloin opin tekemään niitä kurssilla Ranskassa. Olen kasvipohjaisiin ja vegaanisiin leivonnaisiin erikoistunut leipuri-kondiittori.

Työskentelen St. George -hotellin leipomossa ja olen kirjoittanut kaksi englanninkielistä Vegalicious Pastry -nimistä vegaanista leivontakirjaa. Halusin sisällyttää reseptin kirjaani, koska kerään joka vuosi syreenejä ja voikukkia puutarhastani ja teen niistä siirappia.

Aquafaba eli kikherneliemi toimii tässä reseptissä täydellisesti munanvalkuaisen korvikkeena, ja mantelimaito antaa leivonnaisille pähkinäistä makua. Taikinaan voi lisätä vaikka vadelmanpuolikkaita tai pieniä persikkapaloja, jolloin saat vähän erilaisen leivonnaisen iltapäiväteelle.”

Ilse Pinner, Vihti

Juttu on julkaistu Maku-lehdessä 5/2022.

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.