4,6(7)
Suolaiset kurpitsapiirakat – valmista syksyn mehevimmät herkkupalat pienissä padoissa
kasvis
3 h 5 min
{
Aktiivinen 45 min
Passiivinen 2 h 20 min
Suolaiset kurpitsapiirakat kätkevät kauniin punoskannen alle mehevän juustoisen täytteen. Katso vaihe vaiheelta -kuvat ristikkokuvion tekoon reseptin lopusta.
Julkaistu 18.9.2017
Maku
Reseptin ainekset 10 annosta
Voitaikina
250 gvoita (kylmää)
4½ dlvehnäjauhoja
¾ tlsuolaa
1¼ dlkylmää vettä
Kurpitsat
400 gkurpitsaa
2valkosipulinkynttä (silputtuna)
1tuore chili (silputtuna)
3 rkloliiviöljyä
1 rklvaahterasiirappia
1 tlsuolaa
1 tlkuminaa
½ tlmustapippuria
½ tlsavupaprikajauhetta
Täyte
2munaa
100 granskankermaa
200 gfetajuustoa (murennettuna)
1 dlparmesaanijuustoraastetta
½ dlkurpitsansiemeniä
2 rkltuoretta rosmariinia (hienonnettuna)
¼ tlvalkopippuria

Suolaiset kurpitsapiirakat valmistuvat näin:

  1. Nypi kylmä voi, jauhot ja suola keskenään. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääräise taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi (40 cm x 20 cm).
  3. Taittele levy kolmikerroksiseksi, kauli levy uudestaan ja taittele samoin. Nosta taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin 20 minuutiksi. Toista kauliminen ja jäähdytys vielä kaksi kertaa.
  4. Kuori kurpitsa. Paloittele se muutaman sentin kokoisiksi kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperin päälle pellille. Lisää öljy, siirappi ja mausteet. Paahda kurpitsakuutioita 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  5. Kauli voitaikina isoksi levyksi. Voitele kaksi pientä pataa (vetoisuus noin 4 dl) ja leikkaa niihin sopivat taikinapalat. Säästä loppu kaulittu taikina koristeluun.
  6. Kaada kurpitsat vuokiin. Sekoita munat, ranskankerma, juustot, siemenet ja mausteet keskenään. Kaada seos täytteen päälle.
  7. Leikkaa lopusta taikinasta vajaan sentin suikaleita. Asettele padan koosta riippuen 4–6 taikinasuikaletta pitkittäin padan päälle. Nosta joka toinen suikale ylös ja asettele taittokohtaan yksi taikinasuikale. Laske nostetut suikaleet alas ja nosta nyt ylös ne suikaleet, jotka äsken jäivät alas. Asettele taas taittokohtaan uusi taikinasuikale ja jatka, kunnes ruudukko on valmis.
  8. Voitele ruudukko munalla. Paista kurpitsapiirakoita 200-asteisen uunin alatasolla 40–50 minuuttia.
Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Leikkaa levyksi kaulitusta taikinasta sentin levyisiä suikaleita.
Vaihe 2
Nosta 4–6 taikinasuikaletta (padan koosta riippuen) pitkittäin padan päälle.
Vaihe 3
Nosta joka toinen taikinasuikale ylös.
Vaihe 4
Asettele taittokohtaan yksi taikinasuikale.
Vaihe 5
Laske nostetut suikaleet alas.
Vaihe 6
Nosta ylös ne suikaleet, jotka äsken jäivät alas.
Vaihe 7
Nosta taas taittokohtaan uusi suikale.
Vaihe 8
Jatka samalla tavalla myös keskikohdan toiselle puolelle, kunnes ruudukko on valmis.
Kommentoi »