Maku

Suolaiset kurpitsapiiraat – suloisen taikinakannen alla muhii pehmoinen ja mausteinen kurpitsatäyte

2 h
{
Aktiivinen
40 min
Passiivinen
1 h 20 min
Valmista kurpitsapiirakka vaihteeksi suolaisena! Taikina on hieman tavallista rasvaisempaa ja kimmoisaa, jotta sen työstäminen koristeelliseksi kanneksi on helppoa. Reseptin lopusta löydät kolme kaunista tapaa taikinakannen koristeluun.
KA
0
0
Julkaistu: 26.10.2022


Reseptin ainekset (3 pientä tai 1 iso piirakka)

Piirakkataikina

  • 3½ dlvehnäjauhoja
  • ½ tlsuolaa
  • 150 gvoita
  • ½ dlkylmää vettä

Täyte

  • 1myskikurpitsa
  • 1 dlruoka- tai kuohukermaa
  • 3munaa
  • 1 tlsuolaa
  • ¼ tlmustapippuria
  • 2 tlvihreää harissatahnaa
  • ½ tlsavupaprikajauhetta
  • 1limen mehu

Voiteluun

  • 1muna
Tulosta

Suolaiset kurpitsapiiraat – ohje:

  1. Tee ensin piirakkataikina. Sekoita vehnäjauhot ja suola. Lisää jääkaappikylmä voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.
  2. Valmista sitten täyte. Halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja kaavi siemenet pois lusikalla. Paahda puolikkaita uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
  3. Koverra kurpitsanpuolikkaista kypsä sisus kulhoon. Soseuta, lisää kerma ja munat sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi.
  4. Kauli ⅔ taikinasta pienien piirasvuokien tai yhden ison vuoan kokoiseksi pyöryläksi. Painele levy vuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Kaada kurpitsatäyte piirasvuokaan pohjan päälle.
  6. Kauli loppu taikina ohueksi levyksi (10 × 25 cm) ja tee siitä piirakan päälle koristeita viereisen sivun ohjeiden mukaan.
  7. Voitele piirakan reunat ja kuviot munalla.
  8. Paista isoa kurpitsapiirakkaa 175-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia ja pieniä 25–30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Taikinakannen alla kypsennettynä täyte pysyy supermehevänä.

Koristele kansitaikina – 3 tapaa

Sydänkansi

Ota erikokoisilla sydämenmuotoisella piparkakkumuoteilla kaulitusta taikinasta paloja. Asettele sydämet piirakan päälle kärki keskustaa kohden niin, että suurimmat tulevat uloimmaksi ja pienimmät keskelle.

Punottu kansi

Leikkaa kaulitusta taikinasta noin 1,5 cm:n ja noin 0,5 cm:n paksuisia nauhoja. Asettele nauhat pareittain ja puno keskeltä sivuille alkaen niin, että joka toinen nauhapari menee alapuolelta ja joka toinen päältä. Leikkaa ylimääräiset pois reunoilta.

Rei'itetty kansi

Tee kaulittuun taikinalevyyn reikiä esimerkiksi piparkakkumuoteilla tai omenaporalla. Nosta levy varovasti piirakan päälle vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois reunoilta.

Kommentoi »