Maku

Sitruunainen kreemikerroskakku

4 h 15 min
5
0

Sitruunainen kreemikerroskakku

Kerroskakussa on oltava tiiviit ja täyteläiset pohjat, jotta komeus pysyy hyvin pystyssä. Voilla leivotuissa kakkupohjissa on mausteena sitruunankuorta ja mantelijauhoja. Tuorejuustotäyte saa raikkautta lemon curd -sitruunatahnasta. Kakku päällystetään marenki-voikreemillä, joka valmistetaan vatkaamalla vesihauteessa lämmitetyt valkuaiset ja sokeri marengiksi ja lisäämällä siihen huoneenlämpöistä voita. Macarons-leivoksin ja marengein koristeltu komeus on juhlapöydän todellinen kruunu. Kuva: Katri Kapanen
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 annosta)

Kakkupohjat

  • 300 gvoita (pehmeää)
  • 5 1/2 dlerikoishienoa sokeria (Siro)
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 6 kplkananmunaa
  • kahden sitruunan kuori hienoksi raastettuna (luomu)
  • 1 dlsitruunamehua
  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlmantelijauhoja
  • 3 tlleivinjauhetta
  • 3 1/2 dlmaitoa
  • punaista elintarvikeväriä (geelimäistä pastaväriä)

Sitruunainen tuorejuustotäyte

  • 150 gsuolatonta voita (pehmeää)
  • 1 1/2 dltomusokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 400 gmaustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
  • 340 gsitruunatahnaa (lemon curd)

Marenki-voikreemi

  • 4 kplkananmunan valkuaista
  • 3 dlerikoishienoa sokeria (Siro)
  • 300 gsuolatonta voita (pehmeää)

Koristeet

  • macarons-leivoksia ja minimarenkeja (itse tehtyjä tai kaupan valmiita)

Tee näin

4 h 15 min
{
AKTIIVINEN1 h 15 min
PASSIIVINEN3 h

Kakkupohjat

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota kahden (halkaisijaltaan noin 18 cm) irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperia.

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa pehmeä voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää kananmunat yksitellen ja edelleen vatkaten. Lisää sitruunankuori ja -mehu. 

Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi mutta älä enää vatkaa.

Värjää halutessasi taikina punaisella elintarvikevärillä.

Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan ja tasoita pinta lastalla.

Paista kakkupohjia uunin keskitasolla 30-40 minuuttia tai kunnes pohjat ovat tikulla testattaessa kypsiä. Anna pohjien jäähtyä täysin ennen täyttämistä.

Sitruunainen tuorejuustotäyte

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa nopeasti tasaiseksi. Sekoita täytteeseen sitruunatahna.

Jaa molemmat kakkupohjat sahateräisellä veitsellä kahteen osaan. 

Nosta alimmainen kakkupohja vadille. Levitä täyte tasaisesti kakkupohjille. Jätä päällimmäinen kakkulevy kuorruttamatta. 

Nosta kakun päälle muovikelmua ja kevyt paino (esim. lautanen). Siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli vetäytymään.

Marenki-voikreemi

Mittaa kananmunanvalkuaiset ja sokeri teräskulhoon. Nosta teräskulho vesihauteeseen, lähes kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Sekoita valkuais-sokeriseosta vispilällä, kunnes sokeri on liuennut. Testaa koostumusta sormin – jos sormien välissä ei tunnu sokerikiteitä, seos on valmista.

Nosta kulho pois vesihauteesta. Vatkaa sähkövatkaimella marenkia, kunnes se jäähtyy ja on kovaa ja kiiltävää.

Vatkaa marengin sekaan pehmeä voi muutamassa erässä ja edelleen vatkaten, kunnes seos on sileää ja tasaista. Lopeta vatkaaminen heti viimeisen voierän sekoittumisen jälkeen, jotta kuorrutus ei erotu. Värjää kuorrutus halutessasi elintarvikevärillä.

Levitä kuorrutus lastalla tai veitsellä kakun päälle ja reunoille. Voit siirtää kuorrutuksen rasiassa jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli ja levittää sen kakun päälle vasta hieman myöhemmin. Kuorrutus jämäköityy säilytyksen aikana mutta anna sen seistä huoneenlämmössä hetki ennen levittämistä ja sekoita sitä hieman lastalla. 

Koristele kakku pastellivärisin minimarengein ja macarons-leivoksin (kaupan valmiilla tai itse tehdyillä).

 

Vinkki!

Voit valmistaa kakun valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Myös marenki-voikreemin voi valmistaa etukäteen jääkaappiin rasiaan. Anna kuorrutuksen seistä hetki huoneenlämmössä ennen levittämistä, jotta se pehmenee.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä