Maku

Sitruuna-marenkikakku

{
Aktiivinen
Passiivinen
Tämä yksinkertainen sitruunakakku on sisältä kirpsakka ja päältä marenkisen makea. Tohottimella poltettu italialainen marenki sopii mainiosti kuorrutteeksi, eikä sitä tarvitse kypsentää enää erikseen uunissa.
KA
0
0
Julkaistu 16.11.2014


Reseptin ainekset (10 palaa)

Pohja

  • 3 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1 3/4 tlleivinjauhetta
  • 110 gvoita
  • 2 tlsitruunankuoriraastetta
  • 2 dlsokeria
  • 2 dlmunaa
  • 3/4 dlmaitoa
  • 1/2 dlsitruunamehua

Väliin

  • 1 dlsitruunatahnaa (lemon curd)

Italialainen marenki

  • 3 kplkananmunan valkuaista
  • 2 1/2 dlsokeria
  • 1 dlvettä
Tulosta

Sitruuna-marenkikakku – ohje:

  1. Valmista ensin kakkupohja. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja vuoraa 20-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
  2. Ota voi, munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön.
  3. Pese sitruuna huolellisesti, raasta sen kuori. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe, laita sivuun.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja sitruunan kuori vaaleaksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten.
  5. Yhdistä maito ja sitruunamehu kulhossa. Lisää sen jälkeen vuorotellen jauhoja ja nestettä kolmessa erässä, aloittaen ja lopettaen jauhoseoksella. 
  6. Kaada tasaiseksi sekoitettu taikina vuokaan, tasoita pinta lastalla. Paista uunin keskitasolla n. 30–35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa, poista sen jälkeen ritilälle jäähtymään täysin.
  7. Jos tarjoilet kakun vasta seuraavana päivänä, kääräise se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin.
  8. Valmista italialainen marenki. Vaahdota (huoneenlämpöiset) valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kuumenna seosta kovalla lämmöllä n. 5 minuutin ajan tai kunnes seos on 115-asteista.
  9. Kaada 115-asteinen sokeriliemi valkuaisten sekaan ohuena nauhana samalla vatkaten. Tässä kohtaa helpottaa suuresti, jos käyttää yleiskonetta eikä käsivatkainta… Vatkaa seosta niin kauan kunnes marenki on jäähtynyt. Tähän menee useita minuutteja, arviolta n. 10 minuuttia.
  10. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä toisen puoliskon päälle sitruunatahnaa tasaisesti. Pursota tai levitä puoliskon reunalle marengista rengas, nosta sitten toinen puolisko päälle. Levitä loput marengista kakun päälle ja reunoille, keskelle voi jättää reilumman keon. Kuumenna marengin pintaa vielä tohottimella edestakaista liikettä tehden.

Vinkki! Italialainen marenki säilyy valmiina kulhossa (jääkaapissa) arviolta viikon verran, ja sen voi hyvin myös pakastaa.
Kommentoi »