Leivo syysretken lumo talteen! Sienimetsän piirakka kätkee suloisista suloisimman kannen alle suppilovahveroita ja lehtikaalia
1 h 25 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
55 minVoiko sienipiirakka olla tämän suloisempi? Taiteile sienimetsän piirakan kanteen koristeet sieniviipaleiden, yrttien ja taikinakoristeiden avulla. Luovaa, hauskaa ja hyvää!
KA
4.5
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 13.9.2021

Leivo syysretken lumo talteen! Sienimetsän piirakka kätkee suloisista suloisimman kannen alle suppilovahveroita ja lehtikaalia
Reseptin ainekset (6−8 annosta)
Pohja
- 150 gvoita
- 4½ dlvehnäjauhoja
- ½ tlsuolaa
- ½ dlkylmää vettä
Täyte
- 1 dlrikottuja ohrasuurimoita
- 300 gsuppilovahveroita tai muita sieniä
- 1punasipuli
- 100 glehtikaalia tai pinaattia
- 1 rklrypsiöljyä
- ½ rkltimjamia hienonnettuna
- ½ tlsuolaa
- ½ tlmustapippuria
Lisäksi
- voita tai margariinia (vuoan voiteluun)
- 3−4siitake- tai herkkusientä
- 2−4pientä tattia tai kuningasosterivinokasta
- timjamia
- rosmariinia
- 1muna (piirakan kannen voiteluun)
Sienimetsän piirakka valmistuu näin:
- Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
- Kypsennä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä.
- Puhdista ja paloittele täytteen sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna lehtikaali tai pinaatti.
- Kuumenna öljy pannulla. Lisää sienet, sipulit, pinaatti tai lehtikaali ja paista käännellen noin viisi minuuttia. Lisää mausteet ja anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon keitetty ohra.
- Voitele piirakkavuoka (ø 24 cm). Jaa taikina kahtia. Kauli toinen puoli jauhotetulla työtasolla hieman piirakkavuokaa isommaksi pyöryläksi. Nosta levy piirakkavuokaan, painele tiiviisti pohjalle ja reunoille. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois. Lusikoi täyte vuokaan pohjan päälle.
- Ota lopputaikinasta ⅔ ja kauli piirakkavuoan kokoiseksi ohueksi pyöryläksi. Nosta levy piirakan päälle ja nipistä reunat kiinni.
- Kauli loppu ⅓ taikinaa noin 5 mm:n levyksi. Ota taikinasta sienen muotoisia kuvioita muotilla tai veitsellä leikaten.
- Puhdista sienet. Leikkaa ne pitkittäin viipaleiksi.
- Voitele piirakan kansi munalla. Asettele päälle sienen muotoisia taikinakoristeita ja sieniviipaleita. Lisää väleihin pieniä nippuja timjamia ja rosmariinia. Voitele vielä taikinakoristeet munalla. Paista sienimetsän piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Vinkki!
Sienimetsän piirakan koristeina toimivat parhaiten napakat sienet, jotka saa helposti viipaloitua.

Jauheliha-sienipiirakka
Kotivinkki

Kannellinen sienipiirakka
Maku

Vegaaninen sienipiirakka suppilovahveroista
Maku

Täyteläinen suppilovahveropiirakka
Maku

Kermainen kantarellipiirakka
Maku

Kantarellipiiraat – lempeissä annospiiraissa maistuvat fenkoli, sienet ja juusto
Maku

Pitsa kuin lapsuudesta – kotoisa sieni-jauhelihapitsa äidin reseptillä
Maku

Suppilovahvero-perunamunakas – edellispäivän ylijääneet perunat saavat uuden elämän herkullisessa munakkaassa
Maku