Shabushabu
laktoositon
maidoton
munaton
30 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen
Shabushabu on japanilainen lihafondue. Jokainen ruokailija valitsee ainekset ja annosmäärät makunsa mukaan. Ohueksi leikattu liha ja kasvikset kypsyvät kiehuvassa liemessä nopeasti.

Reseptin ainekset 4 annosta
600 gnaudan ulkofileetä
270 gtofua
1/2kiinankaali
1purjo
100 gsiitakesieniä
200 gvehnänuudeleita
Dashi-liemi
15 dlvettä
3kalaliemikuutiota (TAI 1 kombu-levä + 30g bonito-hiutaleita TAI dashi-liemijauhetta)
Ponzu-kastike
3/4 dlsitruunamehua
3/4 dljapanilaista soijakastiketta
1/4 dlvettä
1/2 dlruohosipulia (silputtuna)
1 rklinkivääriä (raastettuna)
Gomamiso-kastike
3 rklseesaminsiemeniä (paahdettuna)
3valkosipulinkynttä (kuorittuna ja paloiteltuna)
3/4 dlkuivaa valkoviiniä
2 rklmisotahnaa
1 rklsitruunamehua
1 rklseesamiöljyä
1/2 rklvalkoviinietikkaa
1 tlsokeria
Shabushabu valmistuu näin
- Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Onnistut parhaiten, kun pidät fileetä pakastimessa tunnin, pari ennen leikkamista, jolloin se on hieman kohmeista.
- Kuivaa tofu talouspaperiin. Leikkaa se suupalan kokoisiksi paloiksi.
- Leikkaa kiinankaali 5 cm:n levyisiksi suikaleiksi ja halkaistu, huuhdeltu purjo vinoviipaleiksi.
- Puhdista sienet tarvittaessa ja leikkaa lakkiin ristikkäiset koristeviillot.
- Asettele kaikki ainekset tarjottimelle ryhmittäin.
- Kuumenna vesi shabushabu-pannussa, keraamisessa padassa tai kasarissa irtolevyllä ruokapöydässä.
- Lisää dashi tai levä tai käytä liemikuutioita.
- Kun liemi kiehuu, jokainen ruokailija panee pataan valitsemiaan kasviksia kypsymisjärjestyksessä. Lihaviipale kypsennetään heiluttelemalla sitä puikkojen puristuksessa kuumassa liemessä.
- Kasta kypsiä aineksia kastikkeisiin ja nauti.
- Keitä lopuksi nuudelit liemessä. Nauti nuudelit liemineen.
Ponzu-kastike valmistuu näin:
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Tarkoa shabushabun kera.
Gomamiso-kastike valmistuu näin:
- Hienonna seesaminsiemenet huhmareessa.
- Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon. Jauha tahnaksi. Lisää vettä, jotta saat kastikkeesta vellimäisen paksua. Tarkista maku.
Vinkki!
- Kata jokaiselle ruokailijalle lautanen, syömäpuikot lepuuttajalle sekä kaksi pientä kulhoa kastikkeita varten.
- Etnisistä kaupoista voit ostaa valmiina shabushabun kanssa sopivia kastikkeita.