Maku

Shabushabu

30 min
LA
MA
MU
4
1

Shabushabu on japanilainen lihafondue. Jokainen ruokailija valitsee ainekset ja annosmäärät makunsa mukaan. Ohueksi leikattu liha ja kasvikset kypsyvät kiehuvassa liemessä nopeasti.
Tulosta
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Timo Villanen

Ainekset (4 annosta)

  • 600 gnaudan ulkofileetä
  • 270 gtofua
  • 1/2kiinankaali
  • 1purjo
  • 100 gsiitakesieniä
  • 200 gvehnänuudeleita

Dashi-liemi

  • 15 dlvettä
  • 3kalaliemikuutiota (TAI 1 kombu-levä + 30g bonito-hiutaleita TAI dashi-liemijauhetta)

Ponzu-kastike

  • 3/4 dlsitruunamehua
  • 3/4 dljapanilaista soijakastiketta
  • 1/4 dlvettä
  • 1/2 dlruohosipulia (silputtuna)
  • 1 rklinkivääriä (raastettuna)

Gomamiso-kastike

  • 3 rklseesaminsiemeniä (paahdettuna)
  • 3valkosipulinkynttä (kuorittuna ja paloiteltuna)
  • 3/4 dlkuivaa valkoviiniä
  • 2 rklmisotahnaa
  • 1 rklsitruunamehua
  • 1 rklseesamiöljyä
  • 1/2 rklvalkoviinietikkaa
  • 1 tlsokeria

Tee näin

30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN

Shabushabu valmistuu näin

  1. Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Onnistut parhaiten, kun pidät fileetä pakastimessa tunnin, pari ennen leikkamista, jolloin se on hieman kohmeista.
  2. Kuivaa tofu talouspaperiin. Leikkaa se suupalan kokoisiksi paloiksi.
  3. Leikkaa kiinankaali 5 cm:n levyisiksi suikaleiksi ja halkaistu, huuhdeltu purjo vinoviipaleiksi.
  4. Puhdista sienet tarvittaessa ja leikkaa lakkiin ristikkäiset koristeviillot.
  5. Asettele kaikki ainekset tarjottimelle ryhmittäin.
  6. Kuumenna vesi shabushabu-pannussa, keraamisessa padassa tai kasarissa irtolevyllä ruokapöydässä.
  7. Lisää dashi tai levä tai käytä liemikuutioita.
  8. Kun liemi kiehuu, jokainen ruokailija panee pataan valitsemiaan kasviksia kypsymisjärjestyksessä. Lihaviipale kypsennetään heiluttelemalla sitä puikkojen puristuksessa kuumassa liemessä.
  9. Kasta kypsiä aineksia kastikkeisiin ja nauti.
  10. Keitä lopuksi nuudelit liemessä. Nauti nuudelit liemineen.

Ponzu-kastike valmistuu näin:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  2. Tarkoa shabushabun kera.

Gomamiso-kastike valmistuu näin:

  1. Hienonna seesaminsiemenet huhmareessa.
  2. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon. Jauha tahnaksi. Lisää vettä, jotta saat kastikkeesta vellimäisen paksua. Tarkista maku.

Vinkki!

  • Kata jokaiselle ruokailijalle lautanen, syömäpuikot lepuuttajalle sekä kaksi pientä kulhoa kastikkeita varten.
  • Etnisistä kaupoista voit ostaa valmiina shabushabun kanssa sopivia kastikkeita.

MITÄ PIDIT?
4