3(3)
Setsuuri eli hapanimelä limppu
munaton
kasvis
4 h
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 3 h 30 min
Julkaistu 14.1.2007
Maku
Reseptin ainekset 2 kpl
Taikinajuuri
5 dlpiimää
25 ghiivaa
2 dlruissihtijauhoja
2 dlgrahamjauhoja
Taikina
50 gvoita
25 ghiivaa
1/2 dlvettä
2 tlsuolaa
1 rklfenkolinsiemeniä
1 rklpomeranssinkuorta
2 dlsiirappia
70 gruismallasta
11 dlhiivaleipäjauhoja
Voiteluun
1 rklvettä
1 rklsiirappia

Valmista taikinajuuri. Sekoita hiiva haaleaan (noin 25 ºC) piimään. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja tee siihen pari ilmareikää. Anna juuren käydä huoneenlämmössä vedottomassa paikassa 2–3 tuntia. Näin juuri happanee ja imeltyy.

Valmista taikina. Sulata voi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita mausteiden, siirapin ja maltaiden (1 dl) kanssa taikinajuureen. Alusta jauhot taikinaan ensin puuhaarukalla ja lopuksi käsin. Lisää jäähtynyt voi alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2-kertaiseksi, noin 30 minuuttia. Paina taikinaa sormella, jos painauma tasoittuu nopeasti, taikina on kohonnut tarpeeksi.

Vaivaa kohonnut taikina leivinalustalla ja leivo siitä kaksi pitkänmallista limppua. Nosta limput kohoamaan leivinpaperille pellille 15–20 minuutiksi.

Voitele limput siirappivedellä ja pistele ne tikulla tai haarukalla. Paista 200 asteessa 25–35 minuuttia.

Kokeile setsuurileivän kypsyyttä kopauttamalla limpun pohjaa: jos siitä kuuluu ontto, kumiseva ääni leipä on kypsä.

•Voit tehdä taikinan myös yleiskoneessa. Käytä jauhoja riittävästi, mutta ei liikaa. Kova taikina nousee hitaammin ja leipä on kuivaa.

2 kommenttia