Maku

Seljankukkatartaletti

5 h
5
2

Seljankukkatartaletti

Seljankukkatartaletti on oodi ruotsalaisten rakastamalle kesämaulle, seljankukista tehdylle juomalle. Tämä elegantti leivonnainen valmistuu helposti seljankukkamehutiivisteestä. Raikas seljankukka muodostaa upean parin kotoisalle mustikalle. Kuva: Laura Riihelä
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 palaa)

Pohja

  • 3 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlmantelijauhetta
  • 150 gvoita (kylmää)
  • 1 dltomusokeria
  • 1 kplkeltuainen
  • 1 tllimetin raastettua kuorta

Seljankukkakiisseli

  • 200 gsuolatonta voita
  • 4 dllaimentamatonta seljankukkamehutiivistettä (esim. Brunneby)
  • 2 rklsokeria
  • 6 kplmunaa
  • 4 kplliivatelehteä

Koristeeksi

  • pensas- tai metsämustikoita

Tee näin

5 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN4 h

Pohja

Nypi kulhossa vehnä- ja mantelijauhot, kuutioitu voi ja tomusokeri, murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja limetinkuori. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin 1–2 tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohuemmaksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla neliön- tai suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Painele taikina jauhotetuin sormin ylös vuoan reunoille asti. Pistele taikina ja siirrä jääkaappiin tunniksi.

Kuumenna uuni 185 asteeseen.

Ota tartalettivuoka jääkaapista ja työnnä se heti uuniin. Paista pohja uunin keskitasolla 10–12 minuuttia kullanruskeaksi ja kypsäksi. Anna pohjan jäähtyä.

Kiisseli

Mittaa kattilaan kuutioitu voi, mehutiiviste ja sokeri. Kiehauta seos.

Vatkaa munat kevyesti kulhossa. Lisää ne kuumaan voi-mehuseokseen koko ajan sekoittaen. Hauduta keskilämmöllä ja koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.

Liota sillä välin liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota lämpimään voi-seljankukkakiisseliin kuivaksi puristellut liivatelehdet. Ota kattila pois levyltä ja sekoita kiisseliä hetki.

Kaada kiisseli tiheän siivilän läpi kulhoon. Näin saat kiisselistä silkinsileää ja siihen ei jää kananmunista valkuaisrihmoja.

Kaada kiisseli esipaistetulle tartalettipohjalle. Siirrä jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

Koristele tartaletti mustikoilla juuri ennen tarjoilua.

Vinkki!

Tartaletti kannattaa valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin odottamaan. Jähmettyneenä se on helppo leikata vaikka aivan pieniksi suupaloiksi. Koristele mustikoilla vasta juuri ennen tarjoilua.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä