Maku

Samsaran ruishapanleipä

144 h 50 min
4.5
1

Samsaran ruishapanleipä

LA
MA
MU
1
4.5
Teksti leipomo Samsara
Kuvat Matias Uusikylä
Tulosta
Mainos

Ainekset (5 kpl)

Hapanjuuri

  • 3 dlvettä
  • 400 gruisjauhoja (luomu)
  • 100 gomenaa (suomalainen) (luomu, raastettuna)

Raski

  • 10 dlvettä
  • 600 gruisjauhoja (luomu)

Taikina

  • 1000 gruisjauhoja (luomu)
  • 10 gsuolaa

Tee näin

144 h 50 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN144 h

Tee ensin hapanjuuri. Varaa sen valmistumiseen 5 vuorokautta.
Sekoita 1 dl vettä, puolet ruisjauhoista ja omenaraaste keskenään. Omena vauhdittaa käymistä. Kaada seos suljettuun astiaan kolmeksi vuorokaudeksi. Säilytä astiaa 26–30 asteen lämmössä. Sekoita juurta pari kertaa päivässä.
Siirrä juuri neljäntenä päivänä isompaan astiaan. Lisää loput ruisjauhot (200 g) ja 2 dl kädenlämpöistä vettä. Sekoita hyvin ja anna seistä lämpimässä vielä vuorokausi.
Mikäli kotona on hankalaa pitää yllä lähes 30 asteen lämpötilaa useita päiviä, varaa juuren valmistumiseen pari lisäpäivää.
Tee raski, kun juuri on valmis. Sekoita 1 desi juuritaikinaa ja raskin ainekset ja anna käydä 18–24 tuntia huoneenlämmössä.
Valmista taikina. Lisää ruisjauhot raskiin. Sekoita varovasti noin 10 minuuttia yleiskoneella. Lisää suola ja sekoita vielä 5 minuuttia. Jätä taikina peiteltynä lepäämään tunniksi.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa viiteen osaan. Muotoile leiviksi haluamallasi tavalla.
Nostata ruishapanleipiä huoneenlämmössä vedolta suojattuna noin tunnin ajan, kunnes pinta lievästi repeilee ja ruishapanleipä tuntuu pehmeältä.
Paista ruishapanleipiä mielellään kivialustalla 200-asteisessa uunissa noin tunti.

MITÄ PIDIT?
4.5
Katso myös nämä