Saint Honoré -torttu

1 h 55 min
0
0

Saint Honoré -torttu

Teksti Samuli Wirgentius, Vesa Parviainen
Kuvat Martti Leppä
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

Pohja

  • 200 gvoitaikinaa (pakaste)

Vaahto

  • 1 kplvaniljatankoa
  • 2 dlkuohukermaa
  • 1 dlranskankermaa (rasvaa 28 %)
  • 1/2 dltomusokeria

Karamellipäärynät

  • 3 kplpäärynää
  • 1 dlsokeria
  • 1 rklvoita
  • 1 dlvettä
  • 1 rklkonjakkia

Tuulihatut

  • 1 dlkevytmaitoa
  • 1 dlvettä
  • 100 gvoita
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1 rklsokeria
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 4 kplmunaa

Karamellikuorrute

  • 1 1/2 dlsokeria

Tee näin

1 h 55 min
{
AKTIIVINEN1 h 30 min
PASSIIVINEN25 min

Ota taikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Nipistä sulaneet levyt yhteen ja kauli kevyesti yhtenäiseksi. Leikkaa levystä noin Ø 15 sentin kiekko leivinpaperoidulle pellille. Levitä kiekon päälle toinen leivinpaperi ja sen päälle painoksi esim. kevyt pelti, pohjan on tarkoitus jäädä litteäksi paiston jälkeen. Kypsennä pohja 225-asteissa uunissa rapean kypsäksi, noin 30 minuuttia.

Tee vaniljavaahto. Halkaise vaniljatangot pitkittäin ja kaavi teelusikan kärjellä siemenet kerman joukkoon. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.

Vatkaa ranskankerma kovaksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Yhdistä vaahdot varovasti nostellen ja nosta jääkaappiin. Kuori, halkaise ja lohko päärynät, poista siemenet. Mittaa pannuun sokeri ja voi. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri ja voi ovat sulaneet. Lisää vesi ja konjakki. Hauduta päärynät liemessä pehmeiksi.

Valmista tuulihatut. Ohjeesta valmistuu noin 40 pientä tuulihattua. Mittaa maito, vesi ja voi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää jauhot kerralla ja sekoita rivakasti puuhaarukalla, kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta palloksi. Jäähdytä haaleaksi.

Kaada taikina kulhoon ja vatkaa munat joukkoon yksitellen sähkövatkaimella. Pursota tai nosta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista tuulihattuja 200 asteessa noin 25 minuuttia eli kunnes ovat kauniin ruskeita. Älä avaa uuniluukkua paistamisen alkuvaiheessa.

Täytä tuulihatut pursottamalla vaniljavaahto sisään hatun huipusta, eikä pohjasta kuten tavallista.

Voit täyttää ylimääräiset tuulihatut vaahdolla tai pakastaa ne ja täyttää myöhemmin mieleiselläsi täytteellä.

Valmista karamellikuorrute. Sulata sokeri pannulla miedolla lämmöllä. Ruskistettu sokeri on mahongin tai meripihkan väristä. Ruskista sokeri miedolla lämmöllä ja lorauta pannulle hieman vettä kärähtämistä estämään. Kasta täytettyjen tuulihattujen pohja yksitellen kuumaan sokeriin varovasti.

Kokoa kakku. Asettele litteän voitaikinapohjan päälle päärynäviipaleita ja tuulihattuja karamellipinta ylöspäin. Pursota vaniljakreemiä koristeeksi.

Tupruta saint honoré -kakun pinnalle halutessasi tomusokeria.

•Voit valmistaa kakun pohjan, tuulihatut, päärynät ja kreemin etukäteen. Kokoa saint honoré -kakku kuitenkin juuri ennen tarjoilua.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä