Saaristolaisleipäpelti – sitruunakermalla, mädillä ja lohella höystetyt herkkupalat isollekin juhlaseurueelle
1 h 35 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
1 h 15 minSaaristolaisleipäpelti kruunataan sitruunakermalla, lohella ja mädillä. Kasvistäytteeksi sopivat mainiosti kaurafraiche, porkkala ja merilevävalmiste. Mikä ihana suupala vaikka sangrian kanssa!
5
Kuvat
Julkaistu 9.12.2022

Saaristolaisleipäpelti – sitruunakermalla, mädillä ja lohella höystetyt herkkupalat isollekin juhlaseurueelle
Reseptin ainekset (30 palaa)
- 5 dlappelsiinimehua
- 1 dlsiirappia
- 1kananmuna
- ½ dlrypsiöljyä
- 2 tlsuolaa
- 1 pskuivahiivaa
- 1½ dlkaljamaltaita
- 1 dlleseseosta
- 2½ dlruisjauhoja
- 3 dlvehnäjauhoja
Voiteluun
- 2 rklsiirappia
- 2 rklvettä
Täyte
- 2 tlsitruunankuoriraastetta
- 1 rklsitruunamehua
- 200 granskankermaa
- 1/3 tlmustapippuria
- 300 ggraavi- tai kylmäsavulohta
- 100 gkirjolohenmätiä
- 100 gsiianmätiä
- 1punasipuli
- 1 rkutilliä
Saaristolaisleipäpelti – ohje:
- Kuumenna appelsiinimehu 42 asteen lämpöiseksi. Lisää siirappi, rypsiöljy, muna ja suola. Mittaa kaljamaltaat, leseet, jauhot ja kuivahiiva joukkoon. Sekoita taikina hyvin sekaisin, mutta älä vaivaa.
- Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30−40 minuuttia.
- Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja painele tasaiseksi.
- Paista leipää 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Sekoita keskenään siirappi ja vesi. Voitele leivän pinta siirappi-vesi seoksella ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia.
- Anna leivän jäähtyä ennen täytteiden lisäämistä. Leikkaa peltisaaristolaisleipä noin 30 osaan.
- Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Mausta ranskankerma sitruunalla ja mustapippurilla. Lusikoi ranskankermaa leipäpalojen päälle. Lisää lohiviipaleita, mätiä ja hienonnettua punasipulia. Viimeistele saaristolaisleipäpelti tillillä.
Vinkit!
- Kasvisversio syntyy höystämällä leipäpalat kaurafraichella, merilevävalmisteella ja porkkalalla. Porkkanoista valmistetun porkkalan reseptin löydät täältä.
- Tarjoile saaristolaisleipäpelti esimerkiksi jouluisen sangrian kanssa.

Juhlien herkkupalapeli! Voileipäpelti kokoaa yhteen suomalaisen juhlapöydän suosikkimaut – poimi myös kupliva juomavinkki
Maku

Puolukkainen saaristolaisleipä – siirappinen suosikkileipä saa nyt kirpsakat pilkut!
Maku

Joulutortut suolaisella täytteellä – kutsu ystävät glögille ja kata pöytään helppo torttubuffa!
Maku

Raikas lohikakku on illanistujaisten himotuin herkku, joka valmistuu vieläpä ilman uunia!
Kotivinkki

Se paras saaristolaisleipä
Maku

Suklaata, salmiakkia ja sinihomejuustoa! Täytetyt taatelit ovat maistuva alkupala yhdessä glögin kanssa
Maku

Munaton toti – klassikkojuoman versio vakuuttaa kermaisuudellaan, vaikkei kermaa tule tähän juomaan tilkkaakaan
Meillä kotona

Glögispritzer – joulukauden kupliva alkumalja valmistuu sekoitellen muutamassa minuutissa
Kotivinkki