Ruusukaali-kinkkupiirakka
1 h 20 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 30 min
Pikkujouluihin mainiosti sopiva ruusukaali-kinkkupiirakka syntyy joulupöydän vakiovieraista, ruusukaalista ja kinkusta. Jos ruusukaali ei maistu, voit käyttää sen tilalla parsakaalia.

Reseptin ainekset 6–8 palaa
2 dlvettä
⅓palaa hiivaa
1 rklsokeria
1 tlsuolaa
2 rklöljyä
n. 3 ½ dlvehnäjauhoja
1 ½ dltäysjyvävehnäjauhoja
Täyte
300 gruusukaalia
150 gpalvikinkkua
150 gmaustamatonta tuorejuustoa
1muna
2 tlsinappia
2 tlrouhittua roseepippuria
1 tlprovencen yrttiseosta
Ruusukaali-kinkkupiirakka valmistuu näin:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää veteen sokeri, suola ja öljy.
- Lisää jauhot nesteeseen vähitellen alustaen. Taikinan pitää olla kimmoisaa ja pehmeää. Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia, kaksinkertaiseksi.
- Valmista täyte. Jos käytät tuoreita ruusukaaleja, poista niistä Pikkujoulujen suolainen piiras syntyy joulupöydän vakiovieraista, ruusukaalista ja kinkusta. kovat kannat ja uloimmat, huonot lehdet. Keitä tuoreita ruusukaaleja noin 10 minuuttia. Jos käytät pakastettuja ruusukaaleja, sulata ne pakkauksen ohjeen mukaisesti. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, kanamuna, sinappi, pippuri ja yrttiseos.
- Ota taikinasta talteen pieni pala piiraan reunoja varten. Kauli muu taikina ympyräksi, jonka halkaisija on noin 32 senttiä. Voitele vuoka, jonka halkaisija on 25–28 senttiä, ja nosta pohjalevy vuokaan.
- Laita taikinan päälle ensin tuorejuustoseos, sitten ruusukaalit ja kinkkusuikaleet.
- Jaa talteen ottamasi taikinapala kahteen osaan ja kierittele ne ohuiksi nauhoiksi. Kieputa nauhat kierteille ja painele ne piiraan reunoille.
- Paista ruusukaali-kinkkupiirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jos kaalit näyttävät kärähtävän, peitä piiras leivinpaperilla paistamisen puolessa välissä.
Vinkki!
Kurkkaa myös perinteisen kinkkupiirakan resepti!