Kotivinkki

Runebergin tortut

55 min
0
0

Runebergin tortut

Jauha loput joulun mantelit ja piparit runebergintorttuihin. Nämä kansallisrunoilijamme suosikkileivonnaiset valmistuvat tunnissa. Ohjeesta tulee noin 16 runebergin torttua.
Teksti Natalia Rehbinder
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (16 kpl)

  • 200 gvoita
  • 2 dlsokeria
  • 2kananmunaa
  • 2 dljauhettua mantelia (= 100 g)
  • 2 dlhienonnettuja pipareita (kymmenkunta)
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Runebergin torttujen koristeeksi

  • vadelmahilloa
  • 1 dltomusokeria + 1 rkl vettä
  • vettä ja punssia

Tee näin

55 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN35 min

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

3. Lisää loput ainekset rasva-munaseokseen. Lusikoi muffinivuoat puolilleen. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 35 minuuttia tai kunnes leivonnainen on kypsä.

4. Kostuta tortut halutessasi vesi-punssiseoksella. Koristele kypsät tortut hillosilmällä ja pursota hillon ympärille vedestä ja tomusokerista sekoitettu kuorrute.

Mikä Runebergin torttu?

  • Runebergin torttu on saanut nimensä kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan. Hänen kerrotaan nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera.
  • Runebergin torttuja leivotaan yleensä tammikuusta Runebergin päivän tienoille (5. helmikuuta).
  • Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Fredrika sävelsi Runebergin tortun niistä aineksista, mitä hänellä sattui olemaan, kun isäntä valitti makeannälkää.
  • Alun perin tortun lienee luonut porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius 1840-luvulla.

Lähde: Wikipedia

Katso myös:

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä