Unelmien Talo&Koti

Kinuskikissa laittoi klassikon uusiksi – näin leivot mehevän Runebergin rullan

13 h 20 min
KA
3.93
0

Kinuskikissa tuunasi klassikkoleivonnaisen punssilla kostutetuksi Runebergin rullaksi. Fredrika-vaimo olisi tykännyt ideasta piilottaa joulusta jääneet piparkakut puolison nimikkoleivonnaiseen.
Tulosta
Teksti Sini Visa
Kuvat Sini Visa

Ainekset (10 palaa)

Pohja

  • 100 gpiparkakkuja
  • 4munaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 dlperunajauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 2 tlpiparkakkumaustetta
  • 1 tlkardemummaa

Kostutus

  • 1 dlvettä
  • 2 ½ tl sokeria
  • 2 rklpunssia, mantelilikööriä tai sitruunamehua

Täyte

  • 1 rasia (230 g) vadelmamarmeladia
  • 2 dlkuohukermaa
  • 1 tlsokeria
  • 200 gvaniljarahkaa
  • 2 rklvaniljakreemijauhetta

Tee näin

13 h 20 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN12 h 30 min
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Runebergin rulla leivotaan näin:

  1. Laita piparkakut muovipussin sisälle ja murusta ne käsillä tai kaulimella painellen. Levitä piparimurut pellille leivinpaperin päälle.
  2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen.
  3. Kaada taikina piparimurujen päälle. Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia. Kumoa torttupohja leivinpaperin päälle heti uunista ottamisen jälkeen.
  4. Irrota leivinpaperi pohjasta. Käännä kahden pellin avulla ympäri, jotta piparipuoli jää alapuolelle. Kääri pohjalevy rullalle ja anna jäähtyä liinalla peitettynä.
  5. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan tai mikroastiaan ja kuumenna kiehuvaksi liedellä tai mikrossa. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää joukkoon sitruunamehu tai alkoholijuoma. Anna jäähtyä.
  6. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe.
  7. Avaa rullalle kääritty torttupohja ja imeytä pohjaan sudin avulla kostuke. Kostuketta voi olla hieman reilummin ulkokierteeksi tulevassa päädyssä. Levitä päälle marmeladi. Jaa kermatäyte nokareiksi marmeladin päälle ja levitä tasaiseksi.
  8. Kääri rullalle. Nosta jääkaappiin jähmettymään mieluiten yön yli.

Vinkki!

  • Voit käyttää torttuun joulusta yli jääneet piparkakut.
  • Kostukkeen punssi tai mantelilikööri maustaa leivonnaista. Lisää määrää, jos pidät vahvemmasta aromista. Voit lisätä kostukkeeseen myös karvasmantelia.
  • Kurkkaa myös perinteisten runebergintorttujen resepti!
MITÄ PIDIT?
3.93