Maku

Ruisnäkkileipä

1 h 55 min
4
0

Ruisnäkkileipä

MU
KA
0
4
Teksti Uura Hagberg
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 kpl)

  • 3 dlvettä
  • 2 dlkevytmaitoa
  • 15 ghiivaa
  • 2 rklsiirappia
  • 1 tlsuolaa
  • 4 dlruissihtijauhoja
  • 4 dlhiivaleipäjauhoja
  • 3 dlruisjauhoja

Voiteluun

  • 1/2 dlkevytmaitoa

Pinnalle

  • 2 rklsormisuolaa
  • 2 tlunikonsiemeniä

Tee näin

1 h 55 min
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

Yhdistä vesi ja maito. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi.
Liuota hiiva nesteeseen. Lisää siirappi ja suola.
Sekoita jauhot keskenään. Alusta jauhot taikinaan. Taikinan kuuluu olla löysähkö, mutta ei tarttuvainen.
Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan.
Jaa taikina 25 osaan ja pyörittele litteiksi pallukoiksi. Peittele taikinat tuorekelmun ja liinan alle odottamaan.
Kauli taikinapallerot ohuiksi levyiksi leivinpaperin päällä. Pellille mahtuu kerrallaan 2–4 leipää. Silikonikaulin on kätevä, koska siihen taikina ei tartu. Jos käytössäsi on tavallinen kaulin tai pulikka, käytä kaulimiseen runsaasti jauhoja tarttumisen estämiseksi. Jauhot kannattaa pyyhkiä pois sudilla ennen paistoa, jotta jauhot eivät pala uunissa.
Voitele leivät maidolla. Ripottele pinnalle suolakiteitä ja unikonsiemeniä oman makusi mukaan.
Paista ruisnäkkileipiä 225 asteessa noin 8 minuuttia. Tarkkaile uunia säännöllisesti. Näkkärit ovat valmiita, kun ne ovat saaneet kivasti väriä.
Jäähdytä ruisnäkkileivät ja säilytä ne kuivassa.
•Näkkäritaikina kannattaa leipoa yleiskoneella. Näin rakenteesta tulee helposti käsiteltävä.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä