Rommi-omenapiirakka – päivitä perinteinen omppupiirakka mausteisemmaksi jouluversioksi
1 h 35 min
{
Aktiivinen 1 h
Passiivinen 35 min
Rommi-omenapiirakka koristellaan jouluisasti tähtikuvioilla. Rommilla maustettu omenatäyte sopii täydellisesti talveen ja joulun herkkupöytään. Kokeile ja ihastu!
Kuori omenat, lohko ja poista siemenkodat. Leikkaa lohkot pieniksi kuutioiksi. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa veitsellä siemenet talteen.
Sulata voi kattilassa. Lisää omenakuutiot, rusinat ja vaniljatangon siemenet. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on kuumaa ja voi on levittynyt tasaisesti. Sekoita rommiin maissitärkkelys. Lisää rommi-maissitärkkelys ja sokeri kattilaan. Anna hautua välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.
Tee taikina: sulata voi ja lisää sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita voi-sokeriseokseen. Lisää lopuksi vesi, sekoita nopeasti ja nosta taikina jääkaappiin 15 minuutiksi.
Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä. Ota neljäsosa sivuun odottamaan. Kauli loppu 24-senttiseen piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele se pohjalle sekä myös reunoille. Siisti reunat.
Kumoa jäähtynyt omenaseos taikinan päälle. Kauli loppu taikina levyksi ja ota siitä piparimuotilla tähtiä. Nosta tähdet täytteen päälle.
Kypsennä piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia, tai kunnes se on saanut sopivasti väriä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.