Maku

Rieskat (Tunnbröd)

2 h 20 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
2 h
MU
KA
4.7
0
Julkaistu: 19.7.2005


Ainekset (10 kpl)

  • 5 dlrasvatonta maitoa
  • 10 ghiivaa
  • 2 tlsuolaa
  • 1/2 dlsiirappia
  • 4 dlohrajauhoja
  • 25 gvoita
  • 8 dlvehnäjauhoja
Tulosta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi sekä ohrajauhot. Lisää pehmeä voi ja alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhot. Vaivaa taikina hyvin kimmoisaksi, peitä se ja jätä kohoamaan puoleksitoista tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kymmeneen osaan ja peitä palat liinalla. Kauli palat yksi kerrallaan noin puolen sentin paksuisiksi pyörylöiksi. Pistele leivät haarukalla tiuhaan. Pidä leivät edelleen peitettyinä.

Työnnä puhdas uunipelti uuniin kuumenemaan. Nosta suoraan kuumalle pellille yksi tai kaksi rieskaa ja paista niitä noin 2–3 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet ruskeita pilkkuja. Pinoa leivät liinan alle ja paista kaikki leivät näin.

Tarjoa rieskat uunituoreina tai kuivata ne ritilän päällä korpuiksi.

•Sipaise rieskalle voita ja pinoa päälle kuumia viipaloituja perunoita, savusilakkaa ja sipulisilppua. Kääri rullalle ja nauti. Kokeile valmistaa tunnbrödistä ruotsalaisten suosima grilliherkku. Kääri leivän sisään perunamuusia ja nakki. Komista teos kurkkusalaatilla, sinapilla ja ketsupilla. Smaklig måltid!

Pyöreä, ohut rieska on toiminut aikoinaan syötävänä lautasena.
Kommentoi »