Rapu-kasvishyytelö salaattipetillä

26 h 30 min
0
1

Rapu-kasvishyytelö salaattipetillä

GL
MA
MU
1
0
Teksti Kati Pohja
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

Kasvisliemi

  • 1/2 kplpurjoa
  • 2 kplporkkanaa
  • 1/4 kpljuuriselleriä
  • 1 kplpalsternakkaa
  • 1 kplsipulia
  • 1 kplvalkosipulinkynttä
  • 15 dlvettä
  • 1 tlvalkopippuria (kokonaisia)
  • 1/2 tlsuolaa

Hyytelö

  • 5 dlkasvislientä
  • 8 kplliivatelehteä
  • 1 kplporkkanaa
  • 1/2 kplpunaista paprikaa
  • 1 dlherneitä
  • 150 gkatkarapuja (pakaste)

Tarjoiluun

  • 1/2 kplruukkusalaattia
  • 1/2 kpllollo rossoa ruukussa
  • 100 grucolaa
  • 1/2 dlsitruunamehua
  • 1 rklkevytmajoneesia

Tee näin

26 h 30 min
{
AKTIIVINEN2 h 30 min
PASSIIVINEN24 h

Aloita kasvisliemestä. Halkaise purjo pitkittäin ja huuhtele hyvin. Pese porkkana ja palsternakka huolellisesti, mutta älä kuori ellei ole välttämätöntä. Kuori selleri. Leikkaa purjo ja juurekset isohkoiksi paloiksi ja paahda niitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes saavat väriä. Kääntele ahkerasti jotta kasvikset eivät pala.
Kumoa paahdetut kasvikset, kuorimattomat sipulit sekä pippurit kattilaan. Kaada päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen hyvän aikaa, mielellään 1–2 tuntia.
Kun liemi on kiehunut riittävästi, siivilöi se. Kasvikset voit käyttää pohjana vaikka kasvissosekeittoon.
Mausta liemi suolalla ja maista. Keitä tarvittaessa kokoon. Lopullista lientä tarvitaan noin 5 dl, joten huolehdi ettei se haihdu liikaa. Tarkista suolaisuus. Valuta liemi lopuksi suodatinpaperin läpi useassa erässä, jotta saat mahdollisimman kirkkaan liemen. Vaihda suodatinpaperia välillä.
Sulata herneet ja upota liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Kuori porkkana. Voit tehdä porkkanasta kukkia vetämällä koristeluraudalla tai terävän veitsen kärjellä 4–6 suoraa uraa porkkanan päästä päähän. Viipaloi tämän jälkeen porkkana ohuiksi viipaleiksi.
Pese paprika hyvin ja poista kannan ja siementen lisäksi kaikki vaalea osa. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi.
Pane porkkanat kattilaan, kaada päälle vettä sen verran että ne peittyvät ja lisää ripaus suolaa. Keitä muutama minuutti. Lisää paprikakuutiot kiehuvaan veteen ja kytke levy pois päältä. Anna porkkanoiden ja paprikoiden kypsyä jäähtyvässä vedessä muutama minuutti.
Kiehauta kasvisliemi ja ota kattila pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne liemeen. Jätä jäähtymään, jotta liemi pääsee hyytymisen alkuun.
Voit valmistaa hyytelöt pieniin annos- tai muffinivuokiin. Aseta vuokien pohjalle ravunpyrstö ja reunoille porkkanakukkia. Lusikoi vuokiin ohut kerros lientä. Ripottele paprikakuutioita ja sulaneita herneitä kauniisti rapujen lomaan. Koristele vuoat kerroksittain, noin 2–3 jättikatkaravunpyrstöä yhteen vuokaan on sopiva määrä. Lusikoi aina välillä lientä päälle. Jos liemi uhkaa hyytyä kattilassa liikaa, lämmitä sitä, että se muuttuu uudestaan juoksevaksi.
Kun olet täyttänyt vuoat, levitä kelmu päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Tee lautasille salaattipeti eri salaateista. Purista päälle hiukan sitruunamehua. Irrota rapu-kasvishyytelöt varovasti vuoista ja aseta ne kauniisti salaattipetien päälle. Viimeistele rapu-kasvishyytelöt muutamalla nokareella kevytmajoneesia.
•Hyytelöiden valmistaminen alusta asti vie aikaa ja vaatii hiukan näpertelyä, joten valmista ne hyytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Vinkki!

Itse keitetty kasvisliemi maksaa vaivan, mutta kiireisempi kokki oikaisee kasvisliemivalmisteella.
MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä