Rapeat vegaanisämpylät

Ainekset (12 kpl)
- 50 gtuorehiivaa (1 paketti)
- 5 dlkivennäisvettä
- 13 dlsämpyläjauhoja
- 3/4 tlsuolaa
Pinnalle
- 1 1/4 dlvettä
- 2 tlhiivaa
- 1 rklrypsiöljyä
- 1 rklsokeria
- 1/4 tlsuolaa
- 2 1/2 dlriisijauhoja
Tee näin
Ota hiivasta 2 tl ja kääri se kelmuun. Liuota loppu hiiva kivennäisveteen. Lisää 4–5 dl sämpyläjauhoja, kunnes seos on vellimäistä. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen 10 minuutiksi. Kun taikinavelli kuplii, voit jatkaa sen työstämistä.
Alusta taikinaan loput jauhot ja suola. Vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 12 palaan ja leivo ne soikeiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pelleille ja peitä liinalla.
Anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.
Mittaa leipien kohotessa kulhoon vesi ja liuota siihen kelmuun käärimäsi hiiva.
Lisää öljy, sokeri, suola ja riisijauhot. Sekoita tahnaksi.
Jaa riisijauhotahna kohonneiden sämpylöiden päälle ja levitä veitsellä peittämään sämpylän pinta. Nosta sämpylät 225-asteiseen uuniin paistumaan noin 25 minuutiksi.