Kotivinkki

Ranskalainen raparperipiirakka

1 h 50 min
4.5
7

Ranskalainen raparperipiirakka

Tee sesonkiherkusta vaihteeksi astetta elegantimpi versio. Tämä ranskalainen raparperipiirakka vie kielen mennessään!
Teksti Kati Pohja
Kuvat Sanna Peurakoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (noin 12 annosta)

  • 1 pktpakastemurotaikinaa (400 g)

Täyte

  • 2liivatelehteä (+ kylmää vettä)
  • 1 prkbulgarianjogurttia (200 g)
  • 3munankeltuaista
  • ½ dlsokeria
  • 1 dlmaitoa
  • ½ dlvettä kiisseliin
  • ½ tlkardemummaa
  • 1 ½ rklmaissitärkkelystä (esim. Maizena)
  • 10 gvoita
  • 1 tlvettä liivatteiden liuottamiseen
  • 1 dlkuohukermaa

Päälle

  • ½ lraparperipaloja (tuoreita tai pakastettuja)
  • 1 dlsokeria

Tee näin

1 h 50 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN1 h

1. Kauli sulanut taikina suorakulmaiseen vuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele reunat tiiviiksi. Pane pohjan päälle leivinpaperi. Kumoa päälle kuivia herneitä. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kaada herneet pois ja poista leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä.

2. Sekoita raparperipalat ja sokeri ja jätä mehustumaan. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen.

3. Kumoa täytettä varten jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Nosta siivilä tyhjän kulhon päälle ja jätä valumaan muun täytteen valmistuksen ajaksi.

4. Mittaa kattilaan keltuaiset, sokeri, maito, vesi, kardemumma ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä, kun seos paksunee ja ensimmäinen kiehumiskupla pulpahtaa. Lisää seokseen voi ja sekoita, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä. Sekoita muutama kerta kuortumisen ehkäisemiseksi.

5. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne teelusikalliseen kiehautettua vettä. Älä keitä enää. Valuta liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen.

6. Siirrä täyte reilunkokoiseen kulhoon. Sekoita joukkoon valunut jogurtti. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita jogurttiseoksen joukkoon. Levitä täyte piiraspohjan päälle.

7. Siirrä raparperit sokereineen kattilaan. Keitä paloja, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta pysyvät vielä koossa. Anna jäähtyä hetki. Asettele raparperinpalat täytteen päälle ja nosta piiras jääkaappiin hyytymään vähintään 40 minuutiksi.

MITÄ PIDIT?
4.5
Katso myös nämä