Maku

Puolukkainen saaristolaisleipä – siirappinen suosikkileipä saa nyt kirpsakat pilkut!

3 h 30 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
3 h
Puolukkainen saaristolaisleipä maistuu ihanalta pinkin puolukkavoin kera. Vuoraa vuoka pellavansiemenillä, niin saat leipään kauniin ja rapean pinnan. Tällä ohjeella teet kolme leipää.
MU
0
0
Julkaistu: 23.11.2022


Reseptin ainekset (3 leipää)

Puolukkainen saaristolaisleipä

  • 1 lpiimää
  • 50 ghiivaa
  • 1 rklsuolaa
  • 3 dltummaa siirappia
  • 3 dlkaljamaltaita
  • 3 dlruisleseitä
  • 3 dlruisjauhoja
  • 10 dlvehnäjauhoja
  • 5 dlpuolukoita
  • 3 rklöljyä (vuokien voiteluun)
  • 1½ dlpellavasiemeniä (vuokien vuoraamiseen)

Leipien voiteluun

  • ¼ dltummaa siirappia
  • ¾ dlvettä

Puolukkavoi

  • 1 dl puolukoita
  • 50 g voita tai margariinia
  • ripaus suolaa
Tulosta

Puolukkainen saaristolaisleipä – ohje:

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kuivat aineet nesteeseen hyvin sekoittaen. Survo puolukoita hieman ja sekoita ne taikinaan viimeiseksi.

Öljyä kolme noin 1,5 l:n vuokaa ja vuoraa pellavansiemenillä. Kaada taikina vuokiin. Peitä ja kohota 1–1½ tuntia.

Paista 1½–2 tuntia 175 asteessa uunin alimmalla tasolla. Valele leivät siirappivedellä noin tunnin paiston jälkeen.

Kumoa kypsät, vähän jäähtyneet leivät ritilälle. Peitä keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä.

Kääri hyvin jäähtyneet leivät tuorekelmuun, jotta ne eivät kuivu. Leivät ovat parhaimmillaan, kun annat niiden tekeytyä viileässä 2–3 päivää.

Valmista puolukkavoi sekoittamalla puolukat ja pehmeä rasva keskenään esimerkiksi haarukalla. Mausta halutessasi suolalla.

Kommentoi »